cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. október 16., 14:23

Egy libanoni keresztény párt visszautasítja, hogy ő provokálta volna ki az utcai harcokat

A Libanoni Erők (LF) nevű keresztény párt vezetője visszautasította a Hezbollah síita mozgalom vádját, miszerint ő provokálta volna ki a Bejrútban csütörtökön kirobbant fegyveres összecsapást.

Libanon
Fotó: TASR/Ap

A Hezbollah arra alapozta vádját, hogy az LF vezetősége tanácskozást tartott az utcai harcok kitörését megelőző napon.

Szamír Geagea, az LF elnöke elmondta:

arról tanácskoztak, hogy mit tegyenek, ha a Hezbollahnak sikerül elmozdítania a bejrúti kikötőben történt, pusztító erejű robbanást kivizsgáló bírót.

A síita mozgalom azt nehezményezi, hogy a bíró, Tarek Bitar két olyan volt miniszter ellen is elfogatóparancsot adott ki a tavaly augusztusi, több mint 200 emberéletet követelő robbanás ügyében, akik közel állnak a Hezbollahhoz.

A Hezbollah és síita szövetségesei éppen a bíró ellen hirdettek meg tiltakozó gyűlést csütörtökön Bejrútban. Beszámolók szerint a tüntetés elején egyelőre ismeretlen orvlövész rálőtt a résztvevőkre, ezután órákon át tartó tűzharc tört ki az LF és a Hezbollah fegyveresei között. A lövöldözésben heten életüket vesztették.

Az LF vezetője visszautasította azt is, hogy

a fegyvereseik jelenléte a tüntetéssel szomszédos kerületekben önmagában is azt bizonyítaná, hogy az erőszakot előre kitervelték. A pártelnök szerint az LF jelenléte folyamatos az érintett kerületekben.

Szamír Geagea azt is nehezményezte, hogy csütörtökön még tartott a tűzharc, amikor telefonon felhívta őt Michel Aoun államelnök, Libanon legnagyobb - a Hezbollahhal szövetséges - keresztény pártjának, a Szabad Patrióta Mozgalomnak a vezetője, és arra kérte, hogy segítsen megnyugtatni a kedélyeket.

A két libanoni párt közötti fegyveres összecsapás híre aggodalmat váltott ki szerte a világon azzal kapcsolatban, hogy mennyire stabil a kis közel-keleti ország, ahol nagy mennyiségű fegyver van felhalmozva, és ahol régóta nem látott mélyrepülésben van a gazdaság.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.