2024. március 3., 15:38

Egy hétéves kislány a vízbe fulladt a francia partoknál

Megfulladt egy hétéves kislány vasárnap az Északi-tengerbe torkolló egyik csatornában Watten településnél egy hajóbalesetben - közölték a helyi hatóságok még csütörtökön.

Egy hétéves lány az áldozat
Fotó: TASR/ma7

A fedélzetén 16 illegális bevándorlóval felborult csónakot "nem arra tervezték, hogy ennyi embert" szállítson

- olvasható a prefektúra közleményében.

A hajó néhány kilométerre a partoktól borult fel, "nem sokkal azután, hogy az emberek beszálltak". Valamennyi utas a vízbe esett - erősítette meg a prefektúra az AFP hírügynökségnek.

Egy járókelő riasztotta a csendőröket és a tűzoltókat, akik azonnal a helyszínre siettek. A megfulladt kislány szüleit, akik három másik gyermekükkel együtt a hajóban voltak, a dunkerque-i kórházba szállították.

A "valószínűleg lopott" csónak fedélzetén a prefektúra szerint egy házaspár, két férfi és hat kisgyermek is tartózkodott, akik nincsenek életveszélyben.

Összesen tíz embert szállítottak kórházba, míg öt másik embert - két férfit és három gyermeket - a wattani városháza által rendelkezésre bocsátott terembe vitték.

Ez volt a harmadik halálos baleset az év eleje óta a La Manche-csatorna francia oldalán, ahonnan az illegális bevándorlók Angliába próbálnak átkelni.

Szerdán egy 22 éves török férfi egyelőre tisztázatlan okból esett vízbe egy hajóról az észak-franciaországi Calais partjainál, két migráns pedig eltűnt.

Az ügyben szombaton vádat emeltek egy eritreai állampolgár ellen, és előzetes letartóztatásba helyezték  - közölte a Boulogne-sur-Mer-i ügyészség. Az 1996-ban született férfit "gondatlanságból elkövetett emberöléssel" és "illegális tartózkodás segítésével" gyanúsították meg, súlyosbító körülményként a szervezett bűnözés és közvetlen életveszélynek való kitettség is szerepel a vádak között - jelezte a vádhatóság.

A tragédia után három eritreai állampolgárt vettek őrizetbe, de kettőt büntetőeljárás nélkül szabadon engedtek - erősítette meg az ügyészség.

Január 13-ról 14-re virradó éjszaka öt migráns, köztük egy 14 éves szíriai tinédzser halt meg az észak-franciaországi Wimereux-ben, amikor megpróbált elérni a 9 fokos vízben egy, már a tengeren lévő hajót, hogy azzal átkeljen az angol oldalra.

A francia hatóságok összesítése szerint tavaly 12 migráns vesztette életét, amikor megpróbált átkelni a La Manche-csatornán.

A brit hatóságok adatai szerint 2023-ban 29 437 ember érkezett az Egyesült Királyságba a La Manche-csatornán csónakokon átkelve, a 2022-es 45 ezres rekordot követően. Az átkelők 20 százaléka afgán állampolgár, őket követik a legnagyobb számban az irániak és a törökök, az eritreaiakat és az irakiakat megelőzve.

Az észak-franciaországi partszakasz több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók kiindulópontja. Az illegálisan érkező migránsok elsősorban gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche-csatornán 2018 óta, amikor a calais-i kikötő és a csatorna alatti alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a brit határon.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust február 22-én azt közölte, hogy előző nap a belga, a francia és a német bűnüldöző szervek 19 ember előállítása mellett felszámolták a La Manche-csatornán működő, embercsempészettel foglalkozó eddig ismert legjelentősebb bűnözői csoportot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.