lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2020. április 13., 19:25

Egy hete már, de még mindig ég az erdő Csernobil mellett

Egy unatkozó kamasz baromsága miatt még mindig több négyzetkilométernyi erdőterület ég az ukrajnai Csernobil közvetlen közelében.

Fotó: Jaroszlav Jemeljanenko / MTI

A lángok még április harmadikán lobbantak fel, miután egy helyi fiatal szórakozásból felgyújtotta a száraz aljnövényzetét. A tűz annak rendje s módja szerint persze azonnal szétszaladt, olyannyira, hogy azóta sem sikerült megfékezni. Hiába a helikopteres oltás, hiába a tűzoltók százai, a területen továbbra is újabb és újabb tűzfészkek bukkannak fel. A tűz eredetileg a Csernobilhoz közeli, lakatlan Volodimirivka közelében ütött ki, mintegy húsz hektár égett az első napokban. Később a tűz kiterjedése elérte a száz hektárt. Szerencsére nem sérült meg senki, úgy tudni, a környező, még lakott települések lakóit sem kellett evakuálni.

A közösségi oldalakon az erdő mellett álhírek is lángra kaptak, sokan saját kis Geiger-Müller számlálót bevetve jelezték, radioaktív hamu és por jelent meg Közép-Európában.

csernobil
Fotó:  pixabay.com

Az ukrán hatóságok persze azonnal cáfolták ezeket a híreket, Kijevben a sugárzás nem érte el a megengedett határérték negyedét, de, okulva a történelmi tapasztalatokból, sokan nem hittek az állami szerveknek. Később aztán a rémhírek terjedését a magyar hatóságok is igyekeztek megakadályozni, az Országos Atomenergia Hivatal néhány nappal korábban közleményben tudatta, Magyarországon nem növekedett a mérhető háttérsugárzás.

A radioaktív erdőtűztől egyelőre tehát nem kell tartanunk, a lángok megfékezésére azonban még mindig várni kell.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.