2022. január 15., 14:10

Egy friss felmérés szerint Trump simán hozná a visszavágót, ha most tartanák az elnökválasztást

Érdekes felmérés látott napvilágot a politikai közvélemény-kutatást ipari méretekben űző Rasmussen Reports és a vele együttműködő Heartland Institute műhelyéből. Az intézet munkatársai arra voltak kíváncsiak, egy évvel Joe Biden beiktatása után hogyan viszonyulnak a regnáló elnökhöz, illetve korábbi ellenfeléhez, Donald Trumphoz a választók. Az eredmény végülis nem meglepő!

trump
Fotó: TASR/AP

A felmérés egyik legérdekesebb pontja, hogy Trump simán hozná a bizonytalan, nem elkötelezett választók szavazatait is, de mielőtt erre rátérnénk, lássuk sorban a legfontosabb megállapításokat. A január elején elvégzett közvélemény-kutatás 1016 amerikai állampolgár telefonos vagy online megkérdezésével valósult meg, a kérdések pedig úgy szóltak, 

a) nagyon kedvező, inkább kedvező, inkább kedvezőtlen vagy nagyon kedvezőtlen véleménye van-e Joe Bidenről, illetve Donald Trumpról és

b) ha most tartanák a választásokat, kire szavazna inkább, Joe Bidenre vagy Donald Trumpra?

Az erre a kérdésekre adott válaszadási arányok azért nem adják ki a 100%-ot, mert a "nem szavazna", a "másra szavazna", illetve a "nem tudja" is a lehetőségek között szerepelt.

Nézzük meg először a második kérdésre adott válaszokat.

A megkérdezett amerikai választópolgárok 46%-a mondta azt, inkább Trumpra és 40%-uk azt, inkább Bidenre szavazna, ha most tartanák a választásokat.

Tíz százaléknyian mondták azt, más jelöltre szavaznának, a bizonytalan vagy biztosan nem szavazók aránya 2-2% volt. Az első kérdésre adott válaszokban már kisebb a különbség, de érdemes megfigyelni, micsoda elutasítottság jellemzi Joe Biden elnökségét. A demokrata politikust a válaszadók 42%-a értékelte "nagyon kedvezőtlenül", 28%-uk pedig "nagyon kedvezően". Trumpnál ugyanezek a mutatók 37 és 31%. Míg a volt elnököt a válaszadók 51%-a értékelte kedvezően vagy nagyon kedvezően (31, illetve 20%), Álmos Joe esetében csak 46%-uk (28 és 18%).

Gyakorlatilag nincs olyan fontos mutató vagy részcsoport, amelyben Biden ne maradt volna alul. Talán fekvőtámasz-versenyben  megverné Trumpot, de, hogy a választásokon nem, az olyan biztos, minthogy Joe bácsi szívesen bólint be nyilvános eseményeken. A felmérés szerint a republikánus ex-elnök pártja szavazóinak 81%-át állítaná maga mögé, míg Biden csak háromnegyedüket, de ami ennél is fontosabb, hogy

a nem elkötelezett szavazók körében Trump 45%-ot, Biden pedig csak 29-et kapott (lásd a második kérdést).

Ezek az eredmények annak fényében különösen megdöbbentőek, hogy az amerikai mainstream sajtó, Hollywood-dal a nyomában, egy emberként állt be Biden mögé, azonban az amerikai elnök balfogásait (Afganisztán, COVID-helyzet, romló gazdasági mutatók) ők sem tudják meg nem történté tenni. Bár elnökségéből még szűk három év hátra van, az már szinte biztosra vehető, Biden nem csak a kora miatt nem indul újra. Az amerikai szavazók úgy tűnik belátták, rossz lóra tettek a színtelen és jobbára szagtalan politikussal.

Különösen tanulságos még a szavazók preferenciáinak bőrszín és etnikum alapú megoszlása. Az természetes, hogy Trump elhozná a fehér szavazók voksainak többségét (51% a 36-hoz), ahogy az is, hogy az afroamerikai szavazók többségében a demokrata jelöltre szavaznának. A mérték viszont nem hagyható figyelmen kívül. A megkérdezett fekete választók több mint negyede, 26%-a még a folyton rasszizmussal vádolt Trumpot is megfelelőbb elnöknek tartja Bidennél. Ehhez képest a másfél évvel korábbi elnökválasztás alkalmával a fekete szavazók 92%-a támogatta Bident (más adatok szerint 90%).

Elcsépelt közhely, hogy mára az afroamerikai szavazók jelentik a demokrata párt (egyik) fő szavazóbázisát, ha az elnöknek "kemény és eltökélt" munkával sikerül ledolgoznia ezt a versenyelőnyt, a közelgő félidős választások alaposan meglephetik a demokratákat. A hispán szavazatok megoszlása is különösen érdekes, hiszen Trump itt gyakorlatilag fej-fej mellett halad Bidennel (41-38), ráadásul az összes többi kisebbségnél simán verné a regnáló elnököt - 47 a 28-hoz.

A hímsovinizmussal talán okkal vádolható Trumpnak, pontosabban az egyre alkalmatlannak tűnő Bidennek még az a bravúr is összejött, hogy a női szavazók körében felhozza maga mellé a volt elnököt (a nők 43-43%-a szavazna Trumpra, illetve Bidenre). Korcsoportos eloszlás szerint Trump a 40 év felettiek, Biden pedig a 18-40 év közöttiek körében aratna, de ami ennél is meglepőbb, hogy

az egyetemet végzettek körében is Trump nyerné a választást, igaz viszonylag kicsi, 45-42-es különbséggel. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!