2022. augusztus 12., 18:54

Egy előadás során megkéselték a világhírű írót, Salman Rushdie-t New York-ban - VIDEÓVAL

Az AP hírügynökség helyszíni tudósítója rögzítette, ahogy egy New York-i irodalmi fesztivál előadásán egy ismeretlen férfi rátámad Salman Rushdie íróra. 

salman rushdie
Fotó: TASR/AP

Az első hírek alapján nem lehetett tudni, a támadó megütötte vagy megszúrta-e az időközben kórházba szállított irodalmárt, de a legfrissebb jelentések szerint sajnos az utóbbi. Rushdie állapota állítólag válságos, nyakán és mellkasán is szúrt sebek vannak. 

Bővebb információt egyelőre nem közöltek a hatóságok.

Annyit tudni csak, a támadót még a helyszínen elfogták.

Az indiai születésű brit Rushdienak a Sátáni versek című könyve hozta meg a világhírnevet, amely óriási botrányt kavart a muszlim közösségen belül. Sokan azzal vádolták az írót, tiszteletlenül bánik a mohamedán vallással, Indiában és Pakisztánban tüntető tömegek vonultak az utcára a könyv betiltását követelve.

Irán szellemi vezetője, Homeine ajatollah 1989-ban fatvát mondott ki Rushdie-ra, tulajdonképpen kiközösítve őt ezzel a muszlim egyházból. A vallás híveit arra bíztatta, bárhol is találkozzanak Rushdie-val, kövessenek el mindent, hogy meggyilkolják őt istenkáromlás miatt. A szerzőt ugyan mind ez idáig nem, de a könyv több fordítóját már megtámadták, illetve meggyilkolták fundamentalista muzulmánok. Kaliforniában például felrobbantották a könyvet áruló egyik boltot, Rushdie japán fordítóját, Igarasi Hitosit halálra késelték Tokióban, olasz fordítóját Ettore Capriolot kis híján Rómában. A legdurvább támadás a török kiadás fordítóját, Aziz Nesint érte. Egy törökországi üdülővárosban szélsőségesek rágyújtották a hotelt, a tűzvészben 37 ember életét vesztette, Nesin azonban túlélte a támadást.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.