2023. február 7., 11:58

EBESZ: Ausztria köteles vízumot adni az orosz és a fehérorosz delegáció tagjainak

Ausztriának jogi kötelezettsége vízumot adni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi parlamenti közgyűlésén részt venni kívánó orosz és fehérorosz delegáció tagjainak - szögezte le az EBESZ Parlamenti Közgyűlése kedden.

Nem tilthatják ki
Fotó: Wikipédia

A testület nyomatékosította: a vízum kiállítása nem mérlegelés kérdése.

A grémium egyúttal felszólította Ausztriát, hogy könnyítse meg a delegációk beutazását a téli ülésszakra. A közgyűlés ülését február 23-án és 24-én, az ukrajnai háború megindításának egyéves évfordulóján tartják.

Húsz ország 81 képviselője a múlt héten levélben követelte Ausztriától, hogy akadályozza meg az orosz küldöttség részvételét az EBESZ bécsi ülésén. Arra kérték az osztrák szövetségi kormányt, hogy ne adjon ki vízumot a nemzetközi szankciók hatálya alatt álló orosz parlamenti képviselőknek.

Az idei általános vita témája az ukrajnai háború. A közgyűlésben beszédet mond többek között Daniela De Ridder kelet-európai, Reinhold Lopatka ukrajnai és Steve Cohen politikai foglyokért felelős különmegbízott, valamint John Whittingdale ukrajnai háborús bűnökkel foglalkozó különleges jelentéstevő.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.