2021. május 31., 08:07

Drámai árvízi embermentés Új-Zélandon

Több száz embert menekítettek ki hétfőn otthonából Új-Zélandon, egyeseket helikopteren, a heves esőzések miatt keletkezett kiterjedt áradások elől a Déli-sziget, Canterbury régiójában.

Új-Zéland déli sziget
Fotó: ma7
Illusztráció

A hatóságok szükségállapotot hirdettek, miután a hétvégén és hétfőn egyes helyeken legalább 40 centiméternyi eső hullott. Az előrejelzések szerint hétfő estig újabb heves esőzések várható - figyelmeztettek a hatóságok.

A hadsereg több mint 50 ember evakuálásában segített, köztük többeket az éjszaka folyamán egy NH-90-es katonai helikopterrel szállítottak át ideiglenes lakhelyre.

Darfield város közelében egy férfi fába kapaszkodva próbált meg a víz felszínén maradni a megáradt folyamban, de elsodorta az ár - közölte a hadsereg. A helikopter legénysége 30 percig kutatott a vízben, mielőtt megtalálta a férfit és biztonságba helyezte. A katonai helikopter egy idős házaspárt is kimentett autójuk tetejéről.

Egy másik férfit egy civil helikopter pilótája mentett ki vasárnap, miután elsodorta a víz a farmjáról, amikor megpróbálta biztonságba helyezni állatállományát. A férfi a tomboló Ashburton folyón sodródott lefelé, mielőtt sikerült felkapaszkodnia egy kerítésre, majd egy fára. Egy másik farmer észrevette a fejlámpáját, és mentőakciót szervezett.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök hétfőn a térségbe utazik, hogy első kézből tájékozódjon a helyzetről.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.