2024. március 9., 08:00
Frissítve: már. 9. 12:54

Donald Trumppal tárgyalt Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, republikánus elnökjelölttel tárgyalt Mar-a-Lagóban, Trump floridai rezidenciáján - jelentette az MTI.

Orbán Viktor és Donald Trump - Florida - 2024
Fotó: MTI

Az Orbán Viktor vezette magyar delegáció helyi idő szerint délután öt órakor érkezett a helyszínre, ahol egy órán keresztül tárgyaltak Donald Trumppal és munkatársaival. A megbeszélés után közös vacsorával és koncerttel folytatódott a program - mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek.

Donald Trump a béke elnöke volt, tiszteletet parancsolt a világban, és ezzel megteremtette a béke feltételét - jelentette ki Orbán Viktor az Egyesült Államok volt elnökével folytatott találkozója után az MTI-hez szombaton eljuttatott videóban.

 

A miniszterelnök azt mondta: Trump elnöksége alatt béke volt a Közel-Keleten és béke volt Ukrajnában is. "Ma sem lenne háború, ha még mindig ő lenne az Egyesült Államok elnöke".

A kormányfő kifejtette: egyetértettek abban, hogy béke akkor lesz, ha lesznek a világnak olyan vezetői, akik békét akarnak. "Büszke vagyok arra, hogy Magyarország ezek közé az országok közé tartozik" - fogalmazott.

Orbán Viktor kiemelte, abban is egyetértettek, hogy az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokban még sok lehetőség van, "bár a kereskedelmi forgalmunk meghaladta a 9 milliárd dollárt, itt nem akarunk megállni. Ha az elnök úr visszatér, újabb lendületet fogunk adni az amerikai-magyar kereskedelmi kapcsolatoknak" - jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy Amerikában gőzerővel zajlik a kampány, "sőt rohan előre", az amerikaiak dolga, hogy meghozzák a maguk döntését. "Nekünk, magyaroknak meg az a dolgunk, hogy valljuk be őszintén, jobb lenne a világnak és jobb lenne Magyarországnak is, ha Donald Trump elnök úr visszatérne" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.