lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. március 27., 17:30

Diplomáciai csörte India és az USA között

Az indiai külügyminisztérium szerdán bekérette az Egyesült Államok újdelhi nagykövetsége helyettes misszióvezetőjét, Gloria Berbenát, miután Washington közölte, hogy szoros figyelemmel kíséri a korrupciós vádakkal őrizetbe vett Arvind Kedzsrival ellenzéki vezető ügyét, és tisztességes tárgyalást sürgetett.

Konkurencia
Arvind Kedzsrival
Fotó: Samaa TV

Az indiai külügyminisztérium az ország igazságszolgáltatásának függetlenségét hangsúlyozta, és a közleményében leszögezte, hogy az államoknak – különösen a demokráciáknak – tiszteletben kell tartaniuk egymás szuverenitását és belső ügyeit, minden más viselkedés kellemetlen precedenst teremthet.

A múlt héten az indiai külügyminisztérium bekérette az újdelhi német nagykövetség helyettes misszióvezetőjét is, miután a német külügyi szóvivő azt mondta, Berlin elvárja, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségére és a demokratikus alapelvekre vonatkozó normákat alkalmazzák Kedzsrival esetében.

A Delhi szövetségi terület főminiszteri tisztségét betöltő, valamint a területet – illetve Pandzsáb államot – kormányzó Aam Admi Párt (AAP) alapítóját és vezetőjét a múlt héten vették őrizetbe, nem sokkal az április 19-i parlamenti választások előtt. A politikust a pénzmosás elleni törvény egyik vádpontja alapján azzal vádolják, hogy 14 szeszesital-nagykereskedő 3,4 milliárd rúpia extraprofitot szerzett kevesebb mint egy év alatt, cserébe egymilliárd rúpia kenőpénzt fizettek a főminiszter pártjának és egyes minisztereknek.

Az AAP tiltakozott az eljárás ellen, melyet szerinte azért indítottak, hogy a választások előtt eltávolítsák Narendra Modi indiai miniszterelnök és az általa vezetett Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt) esélyesnek tűnő kihívóit. Más ellenzéki politikusok, valamint emberi jogi aktivisták szintén azt vetették Modi szemére, hogy saját céljaira használja az igazságszolgáltatást.

India és az Egyesült Államok szoros stratégiai kapcsolatokat ápolnak; Washington a többi között az indiai–csendes-óceáni régióban is igyekszik mélyíteni partneri viszonyát Újdelhivel, megakadályozandó Kína térnyerését a területen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.