cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. december 13., 18:18

Diák robbantott egy gimnázium kapujánál Oroszországban, sok a komoly sérült

Saját készítésű robbanószerkezetet robbantott fel hétfőn egy ortodox gimnázium bejáratánál az iskola egyik 18 éves volt diákja a Moszkvától 90 kilométerre délre lévő Szerpuhovban, a támadás következtében tizenketten megsebesültek.

rendőrség
Képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com

A sérültek többsége jelenlegi diák, egyiküket kórházban ápolják. A támadó sajtóértesülések szerint Vlagyiszlav Sztruzsenkov

túlélte a robbanást, de az egyik lábát elvesztette, állapota súlyos.

Pszichiátriai vizsgálatnak fogják alávetni.

A támadó indítékát hivatalosan egyelőre nem közölték. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) gyilkossági kísérlet címén indított büntetőeljárást. A hatóság sajtójelentések szerint vizsgálja azt a lehetőséget is,

hogy konfliktus lehetett közte és a gimnázium személyzete, vagy az iskolát működtető apácák között.

A TASZSZ hírügynökség úgy értesült, hogy az egykori gimnazista a reggeli liturgia idején tervezte a támadást elkövetni, ám a robbanószerkezet a bejáratnál felrobbant. Konsztantyin Szemjonov, a podolszki egyházmegye sajtótitkára megerősítette, hogy a detonáció az épület tornácán történt, a támadó nem tudott bejutni, mert az ajtó zárva volt. A fiatalembernél hidegfegyver - feltehetően egy bozótvágó kés - is volt.

A TASZSZ egyik forrása szerint a robbantónál pajzsmirigy-eltávolítás után jelentkezett mély depresszió.

A fiúval pszichológusa írásos megállapodást kötött, amelyben megfogadtatta vele, hogy nem tesz kárt önmagában.

Az iskolát működtető szerpuhovi Vegyenszkij zárdát 1360-ban alapította Alekszij, Kijev és egész Oroszország metropolitája. Az intézmény 1806-ig férfikolostor volt, majd a szovjet időszakban bezárták. 2001 óta működik benne ortodox klasszikus gimnázium.

Oroszországban az elmúlt években megszaporodtak az az iskolák ellen volt vagy aktív diákjaik ellen elkövetett fegyveres támadások.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.