2021. április 13., 17:13

Dél-koreai - amerikai közös jelentés szerint meg kell fontolni atomfegyverek dél-koreai telepítését

Észak-Korea tovább fejleszti nukleáris arzenálját, ezért „nagyon komolyan meg kell fontolni” nukleáris fegyverek dél-koreai vagy Dél-Koreához közeli telepítését - állapítja meg kedden kiadott közös jelentésében egy dél-koreai és egy amerikai elemzőintézet.

Észak-Korea atomfegyver
Fotó: TASR/AP

Különböző számítások szerint

Észak-Koreának 2027-re már akár 242 atomfegyvere és többtucatnyi interkontinentális ballisztikus rakétája lehet

- állítja a dél-koreai Asan Politikatudományi Intézet és az amerikai Rand Corporation. Megállapításukat az amerikai hírszerzés arra vonatkozó becsléseire alapozzák, hogy Észak-Korea mennyi hasadóanyagot állíthatott már elő, de figyelembe vettek egyéb elemzéseket is.

Szerintük komolyan fontolóra kell venni taktikai fegyverek telepítését Dél-Koreába, hogy elrettentsék Phenjant az esetleges atomtámadástól.

A kutatók más intézkedések fontosságát is felvetették, ezeket azonban a jelentésben nem részletezik.

A jelentés nyilvánosságra hozatala előtt nem sokkal észleltek aggasztó tevékenységet Észak-Korea keleti parti hajógyáránál, ahol értesülések szerint tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták tesztje folyik.

Megjelent egy ENSZ-jelentés is, miszerint Phenjan nem hagyott fel nukleáris és rakétaprogramjának fejlesztésével.

Észak-Koreának 2017-ben már 30-60 nukleáris fegyvere lehetett, amelyhez tavaly hozzáadódott egy vagy két további plutóniumfegyver, és 2027-ig évi 12-18 újabb fegyver előállításával lehet számolni - olvasható a két kutatóintézet jelentésében, amely azonban hozzáteszi, hogy becsléseiben nagy a bizonytalanság több tényező miatt.

A fenyegetés elhárítására

az intézetek azt javasolják Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak,

hogy

számoljanak amerikai stratégiai atomfegyverek észak-koreai célokra állításával

és atomtöltettel felszerelt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták dél-koreai vagy Dél-Koreához közeli telepítésével, illetve taktikai atomfegyverek ottani állomásoztatásával.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.