2023. november 14., 13:03

Dél-Afrika fekete kormánya megtiltja a fehér farmereknek termékeik exportját az EU-ba

Európában egyes progresszív etnomazochista „jótét lelkek” (értsd: a jóléttől és semmittevéstől, illetve a liberális média agymosásától meglágyult agyú személyek) szerint a rasszizmus csak a fehér ember sajátsága. Ennek a véleménynek élesen ellentmondani látszik a dél-afrikai kormányzat aktuális terve, amellyel megtiltanák az országban élő, fehérek tulajdonában lévő farmoknak, hogy termékeiket az Európai Unióba és az Egyesült Királyságba exportálják – számolt be a Bloomberg hírügynökség és más médiaforrások.

 

Cyril Ramaphosa - Dél-Afrika - elnöke - 2023
Cyril Ramaphosa, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) jelöltjeként lett Dél-Afrika elnöke.
Fotó: archívum

A dél-afrikai kormányzat mostani intézkedésének bevallott célja, hogy kikényszerítsék a farmok tulajdonváltását vagy azt, hogy azok tulajdonosi struktúrájában többségbe kerüljenek a nem fehérek. A rendelkezést azzal indokolták, hogy a helyi farmok tulajdonosi struktúrája „túlságosan fehér.” Az export-tilalom alól csak azok a farmok kaphatnak kivételt, amelyek tulajdonjoga legalább 51 százalékban nem fehér állampolgároké.

Az intézkedés a tejre és tejtermékekre, a gyümölcsökre és azokból készült termékekre, a cukorra és borra vonatkozik majd. A tavalyi évben a dél-afrikai agrárexport mintegy 13 milliárd eurót tett ki, ennek mintegy ötöde az európai piacot célozta.

Az apartheid rendszer 1994-es megbuktatása óta folyamatosan rájár a rúd a Dél-Afrikában élő fehér közösségre, akik aránya, minden ellenük tett – burkoltan vagy kevésbé burkoltan elüldözésüket célzó – intézkedés dacára, még mindig 7 százalékot tesz ki a kontinens egykoron vezető gazdaságának számító országban. A jelenlegi kormányban is vezető erőként megjelenő - anno még Mandela nevével fémjelzett - Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC), 1994-es hatalomra kerülése óta az országban több ezer fehér farmert gyilkoltak le.

A számok nem mutatnak javulást, hiszen már az idei évben is száz körül van a meggyilkolt fehér farmerek száma és több százra rúg az ellenük elkövetett, bejelentett támadásoké. A dél-afrikai közhangulatot jól jellemzi az a még idén nyáron történ, az európai média kevésbé progresszív részében is megjelenített eset, hogy az ország harmadik legnagyobb politikai erejének számító, Harcosok a Szabad Gazdaságért (EFF) nevű párt elnöke, Julius Malema a szervezet egyik ünnepségén elénekelte a helyi „fekete folklór” részét képező közismert dalt, amelynek címe Öld a búrt! (Kill the boer), amit a fekete politikus a félreértések elkerülése végett még megfűszerezett egy-egy Öld a farmert bekiabálással is.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.