2021. március 3., 18:51

Dániában is felbukkant a brazil vírusvariáns

Dánia egészségügyi minisztere szerdán közölte, országában is felbukkant a koronavírus brazíliai eredetű változata.

koronavírus Brazília
Fotó: TASR / AP

Magnus Heunicke Twitter-üzenete szerint az eredeti vírusnál veszélyesebb variáns Koppenhága környékén jelent meg.

A skandináv országban már egy ideje jelen van két másik vírusvariáns is - a brit és a dél-afrikai -, amelyek fertőzőbbek az eredetinél. A brit variánst tavaly novemberben azonosították Dániában, és jelenleg ez okozza a legtöbb új fertőződést.

A dél-afrikait február közepén regisztrálták először, de eddig csupán 13 fertőződés írható a rovására. A legutóbbi két esetben ugyanakkor úgy tűnik, hogy nem behurcolták Dániába, hanem helyben mutálódott a dél-afrikai változat.

A legfrissebb adatok szerint szerdára egy nap alatt 574 új fertőzést jegyeztek fel, és a vírus miatt három elhalálozást. Az 5,8 millió lakosú Dániában eddig 2370-en haltak meg a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19). 

Az Egészségügyi Világszervezet keddi közlése szerint a világon jelenleg 258 vakcina kifejlesztése folyik, ezek közül 76 oltóanyag a klinikai tesztelés stádiumában van.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.