cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. május 16., 08:34

Csökkent a nyomás, de továbbra is túlzsúfoltak az amerikai migrációs központok a mexikói határnál

A pénteki szabályváltozás óta csökkent az illegális határátlépések száma az Egyesült Államok déli határán, de következtetéseket még nem lehet levonni - közölte a belbiztonsági minisztérium helyettes államtitkára sajtótájékoztatón értékelve az elmúlt három napot hétfőn.

USA-Mexikó határ, migránsok
Fotó: TASR/AP

Blas Nunez-Neto azt mondta, hogy napi 10 ezer volt az illegálisan érkezők száma a jogszabályváltozást megelőző három napban, ami jelentősen, mintegy felére csökkent, és az elmúlt három napban napi 5 ezer illegális határátlépés ügyében intézkedtek a hatóságok.

Hozzátette, hogy következtetések levonása még korai lenne, és tisztában vannak vele, hogy az embercsempészek továbbra is próbálják kihasználni a bevándorlással kapcsolatos amerikai törvényi változást.

Hangsúlyozta, hogy a migrációt kiváltó okok nem szűntek meg, és az amerikai belbiztonsági kormányzat továbbra is azt a megközelítést követi a migrációt tekintve, hogy biztonságos, rendezett és humánus módon járjon el, kezelje a kérdést, ugyanakkor érvényre juttassa a migráció saját szabályait.

Arról is beszámolt, hogy az amerikai kormányzat egyeztet a közép-amerikai országokkal is. Elmondta, hogy Mexikó, valamint Guatemala intézkedett déli határainak fokozott őrizetéről, Columbia és Panama pedig kiterjedt hatósági fellépéssel próbálja megakadályozni az embercsempészek tevékenységét a Darién-mocsárvilágban.

Az amerikai hatóságok a hétvége során 2400, különböző állampolgárságú illegálisan érkező kitoloncolásáról intézkedtek - közölte a helyettes államtitkár.

Megerősítette, hogy az amerikai kormány bíróságtól kéri annak a bírói döntésnek a felülvizsgálatát, amely megakadályozza, hogy a bevándorlási hatóság a leterheltségre és a határon kialakított migrációs központok zsúfoltságára hivatkozva, bírósági időpont hiányában szabadon távozni engedje a migránsokat az Egyesült Államok területére. Hozzátette, hogy a kormányzati intézkedések ellen mind a politika jobb-, mind a baloldaláról perek indultak.

Megismételte, hogy a múlt péntek óta érvényben lévő új eljárási szabály alapján, aki a legális utat megkerülve érkezik a határhoz, azaz előzetesen nem regisztrálta magát az erre szolgáló mobilalkalmazáson keresztül, illetve nem jelentkezik a határátkelőkön kialakított belépési helyeken, az jogosulatlanná válik a menedékjogi eljárásra.

Megjegyezte, hogy ezen feltételek mellett mindenkinek joga van a menedékkérelmet benyújtani.

Az Egyesült Államokban múlt csütörtök éjfélkor hatályát veszítette a járvány miatt még 2020 márciusában bevezetett korábbi rendelkezés, a Title 42, amely gyors kiutasítást tett lehetővé a migránsok egyes csoportjai esetében. Ezt követően visszaállt a korábbi rend, és már csak azt a törvényt alkalmazhatják a hatóságok az illegálisan érkezőkkel szemben, amely mindenki számára lehetővé teszi a menedékkérelem benyújtását. A jogszabály ugyanakkor azt írja elő, hogy a kérelem elbírálása idejére az érintetteket őrizetben kell tartani, ami a heti több tízezer Mexikó felől érkező migráns miatt nehezen megoldható feladat elé állítja a hatóságokat.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.