2021. március 26., 11:52

Csökkent a német CDU/CSU pártszövetség támogatottsága

Elégedetlen a német lakosság többsége az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának kormányzati kezelésével, és alig fél évvel a következő szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt rekordmértékben gyengült a legnagyobb kormányzó erő, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének választói támogatottsága - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

Amikor még bizakodtak: Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU korábbi elnöke, Angela Merkel német kancellár, Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, Markus Söder, a CSU elnöke
Fotó: Clemens Bilan

A ZDF országos köztelevízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 55 százaléka rossznak, és 38 százaléka jónak ítéli a szövetségi kormány és a SARS-CoV-2 elleni védekezés helyi feladataiért felelős tartományi kormányok járványügyi tevékenységét.

A ZDF Politbarometer nevű kutatássorozatának legutóbbi, február végi mérése még azt jelezte, hogy

a többség - 52 - százalék jónak tartja a járvány kezelését, és 43 százalék bírálja a szövetségi kormány és a tartományi kormányok teljesítményét.

A németek leginkább az oltási kampánnyal elégedetlenek. Szinte mindenki,

a felnőtt lakosság 92 százaléka szerint rosszul áll a védőoltások ügye, és csak 6 százalék érzi úgy, hogy jól halad a kampány. A németek csaknem háromnegyede, 71 százaléka nem is számít arra, hogy sikerül teljesíteni azt a kormányzati vállalást, hogy a nyár végére mindenkinek biztosítják az oltás lehetőségét, és csak 26 százalék bízik ebben.

Elporladt a járvány lassításra tett intézkedések többségi támogatottsága is. Míg februárban

a lakosság 55 százaléka vélte úgy, hogy megfelelőek a kormányzati rendelkezések, a március 23. és 25. között végzett új mérés szerint már csak 31 százalék az arány.

A legnagyobb mértékben  a szigorúbb korlátozásokat sürgetők aránya emelkedett, 18 százalékponttal 36 százalékra.  Az eddigi korlátozásokat is túlzásnak érzők aránya 26 százalékos, 3 százalékponttal nőtt februárhoz képest.

A szeptember 26-i Bundestag-választásra készülő pártok közül főleg a CDU/CSU és az ellenzéki Zöldek támogatottsága változott februárhoz képest.

A CDU/CSU-nál a védőmaszk-beszerzések körüli visszaélésgyanús ügyek, a március közepén tartott baden-württembergi és Rajna-vidék-pfalzi tartományi választáson elszenvedett veszteségek és a húsvétra elrendelt, majd visszavont országos zárlat körüli kavarodás után a Politbarometer-felmérések 1977-ben kezdődött történetében legnagyobb mértékű, 7 százalékpontos visszaesést regisztrálták.

A jobbközép pártszövetség így a szavazatok 28 százalékára számíthatna, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás, szemben februári 34 százalékkal, és a legutóbbi, 2017-es választáson elért 32,9 százalékkal.

A Zöldek viszont

már 23 százalékon állnak, 4 százalékponttal erősödve februárhoz képest, nagyságrendekkel meghaladva a 2017-ben elért 8,9 százalékot.

Erősödött a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja,

a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága is, 2 százalékponttal 12 százalékra. Ugyancsak 2 százalékponttal erősödött a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely így 9 százalékon áll.

A kisebbik kormányzó erő, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD)

1 százalékpontos gyengüléssel 15 százalékon áll, az SP-től balra álló Baloldal (Die Linke) 7 százalékon stagnál a választókorú népességre reprezentatív felmérés eredményei szerint.

A kormánypártok választói támogatottsága és a járványügyi intézkedések társadalmi elfogadottsága egy újabb, már harmadik országos fertőzéshullám erősödésének közepette gyengül.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint 24 óra alatt 21 573 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 25 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 482-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2  734 753 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.
A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 183 halálesetet jegyeztek fel, így 75 623-ra emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.