2023. augusztus 28., 15:16

Csehország biztonságát leginkább az orosz birodalmi politika veszélyezteti

Csehország biztonságát leginkább az orosz birodalmi politika veszélyezteti, de ébernek kell lenni Kínával szemben is, amely saját hatalmi ambíciói érdekében nagy figyelemmel kíséri az ukrajnai háborús konfliktust - jelentette ki Petr Fiala kormányfő hétfőn Prágában a cseh nagykövetek háromnapos tanácskozásának megnyitóján.

Kicsit a józan észre apellált
Petr Fiala Strasbourgban
Fotó: TASR

Csehországnak - fejtette ki - folytatnia kell a civil és a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, támogatnia kell Ukrajna integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba, ugyanakkor fel kell készülnie az orosz katonai támadás okozta károk háború utáni felszámolására, Ukrajna újjáépítésére is.

Az ukrajnai konfliktus gyors lezárására kevés az esély, egyre kevesebb. Az orosz agresszió következményei sokrétűek, s bizonyos értelemben ez található a csehországi társadalomban tapasztalható nyugtalanság hátterében is

- vélekedett Petr Fiala.

Az energiabiztonságról szólva a kormányfő kulcsfontosságúnak minősítette, hogy Csehország mihamarabb "százszázalékosan" függetlenítse magát az orosz energiahordozókról.

Az európai és a transzatlanti szövetségi kapcsolatokkal összefüggésben Petr Fiala azt mondta, hogy Csehország helyzete a tavalyi európai uniós elnökség következtében megerősödött.

Ami a Visegrádi Csoportot illeti, a cseh kormányfő szerint "jelenleg bonyolultabb a politikai együttműködés, ezért a gyakorlati kérdésekben való együttműködésre kell összpontosítani a figyelmet".

Petr Fiala úgy vélte: szükség van a közép-európai párbeszéd kiszélesítésére, Csehországnak erősítenie kell stratégiai kapcsolatait Németországgal és Ausztriával.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter beszédében leszögezte, hogy Prága teljes mértékben támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán államfő béketervét.

Jelenleg ez az egyetlen járható kiút a háborúból

- vélte a cseh diplomácia vezetője.

Lipavsky ezután hivatalában tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, aki a közös sajtótájékoztató után beszédet mond a cseh nagykövetek előtt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.