2023. április 28., 20:10

Cseh elnök: Ukrajna rászolgált az EU- és NATO-tagságra

Nincs kétség afelől, hogy Ukrajna teljes mértékben rászolgált az EU- és NATO-tagságra - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő pénteken azon a kijevi sajtótájékoztatón, amelyet Zuzana Čaputová szlovák és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a megbeszélésüket követően tartottak.

caputova pavel
Zuzana Čaputová és Petr Pavel
Fotó: TASR

A cseh vezető hozzáfűzte, hogy aktív segítséget akar nyújtani Ukrajnának ebben az ügyben.

Az Önök oldalán állunk, mert egyértelmű, hogy Ukrajna teljes mértékben megérdemelte a NATO- és az EU-tagságot kitartásával, bátorságával, ellenállásával és szabadságharcával, ami mindannyiunk számára példaértékű. Nincs kétségem afelől, hogy Ukrajna az EU és a NATO tagja lesz. A kérdés már csak az, hogy mikor"

- fogalmazott Pavel. Sürgette, hogy még az év vége előtt kezdjék meg a tárgyalásokat Ukrajna EU-csatlakozásáról. Kijelentette, hogy Csehország támogatja egy nemzetközi különleges törvényszék létrehozását is az ukrajnai orosz háborús bűnök kivizsgálására.

Pavel elmondta, hogy Ukrajna és Csehország hat projektet készített elő közös fegyver- és lőszergyártásra, kiképzőrepülőgépekre és harckocsik javítására, a gyártási munkák teljes körű végrehajtásának lehetőségével Ukrajna területén.

Biztosított továbbá arról, hogy a Csehország és Ukrajna közötti együttműködés tovább mélyül, nemcsak a katonai segítségnyújtás terén, hanem más formában is, beleértve a kétoldalú kereskedelmet. Szavai szerint emellett Csehország kész támogatást, segítséget és együttműködést felajánlani Ukrajnának az energia, a gazdaság, a közlekedési infrastruktúra és a lakhatás területén, Prága részt akar venni a dnyipropetrovszki régió újjáépítésében.

Zuzana Čaputová szlovák államfő rámutatott arra, hogy az ukrán és a szlovák kormánynak alaposabban meg kellene vitatnia az ukrán gabona Szlovákiába történő exportjának kérdését mindkét ország érdekeinek védelme érdekében.

Soha nem tiltottuk meg a szállítást. A meghozott konkrét intézkedések a növényegészségügyi előírásokkal és a gabonaminőséggel kapcsolatosak voltak, illetve ez reakció volt más államok lépéseire"

- jelentette ki.

Az Interfax-Ukraina hírügynökség emlékeztetett arra, hogy korábban Szlovákia - számos más európai országhoz hasonlóan - betiltotta az ukrán gabona behozatalát.

Néhány órája az Európai Bizottság olyan döntést hozott, amely a vámmentesség folytatását jelenti. Zelenszkij elnökkel arról beszéltünk, kormányaink szorosabban megvitatják majd ezt a kérdést, hogy mindkét ország érdekeit védjük"

- mondta.

Szlovákia elnöke emlékeztetett arra is, hogy az ország szakértői csoportokat küldött, akik dokumentálják az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket. "Erre azért van szükség, hogy a jövőben bíróság elé állíthassuk a felelősöket" - magyarázta Čaputová. A júliusban esedékes vilniusi NATO-csúcsról szólva megjegyezte, hogy "minden országnak el kell döntenie, minek akar a része lenni. Nagyon fontos a kitűzött eredmények elérése a csúcstalálkozón, de ugyanúgy fontos a támogatás és a konkrét segítség is" - fűzte hozzá.

Zelenszkij kijelentette, hogy miközben Ukrajna ellentámadásra készül a fronton, partnerei számára nem lehetnek "tabuk" védelmi kérdésekben. "

Minden Ukrajnának nyújtott segély, légvédelmi rendszer, katonai repülőgép, minden ágyú és páncélozott jármű, amellyel védjük magunkat az orosz agresszió ellen, emberéleteket ment. Azt hiszem, ez az egyik fő következtetés a mai beszélgetésünkből. Csehország és Szlovákia vezetőinek arra a következtetésre kellene jutniuk, hogy a biztonsági segítségnyújtás ügyében nem lehetnek védelmi tabuk. Minden Ukrajna számára támasztott mesterséges korlátozás csak egy újabb terrorista lehetőség az Oroszországi Föderáció számára" - hangoztatta az ukrán elnök.

Ukrajna, Szlovákia és Csehország elnöke közös nyilatkozatot írt alá, amelyben egyetértettek abban, hogy a szuverén, szabad és demokratikus Ukrajna kulcsfontosságú tényező Európa biztonságának és stabilitásának szavatolásában.

A dokumentumban elítélték az Oroszország azon kísérleteit, hogy erőszakkal módosítsa a nemzetközileg elismert határokat, ami - a nyilatkozat szövege szerint - mind az európai béke és stabilitás, mind pedig a nemzetközi biztonság alapjait fenyegeti, amellyel kollektíven és globálisan is szembe kell nézni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.