2020. augusztus 7., 07:10

Csaknem százezer venezuelai menekült tért vissza Kolumbiából a hazájába

Több mint 95 ezer venezuelai menekült tért vissza Kolumbiából a hazájába a koronavírus-járvány okozta válság miatt, s további 42 ezren terveznek így tenni - közölte csütörtökön a kolumbiai bevándorlási hivatal.

Venezuela-Kolumbia
Fotó: AFP
Migránsok a venezuelai-kolumbiai határon

Kolumbia hivatalosan 1,8 millió menekültet fogadott be a súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő szomszédos Venezuelából.

A járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások azonban jelentősen megnehezítették a venezuelai menekültek életét nemcsak Kolumbiában, de más latin-amerikai országokban is. Sokan közülük ugyanis nem rendelkeznek iratokkal, s az intézkedések miatt elvesztették napszámosként, vagy utcai árusként folytatott keresőtevékenységüket, ennek nyomán pedig szállásukat is.

A visszatérésüket azonban megnehezíti, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök korlátozta a határátkelőkön beengedett emberek számát, akiket ráadásul karanténközpontokba szállítanak. A visszatérőket pedig azzal gyanúsítják, hogy hozzájárulnak a vírus terjedéséhez.

Az olajjövedelmeiből korábban meggazdagodó Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát szenvedi el, és emiatt súlyos helyzetbe került az egészségügyi rendszer is, ennek következtében komoly gyógyszerhiány alakult ki a koronavírus-járvány közepette. Hivatalosan 22 ezer 299-en fertőződtek meg a koronavírussal, akik közül 195-en hunytak el. Szakértők ugyanakkor abból indulnak ki, hogy a valós számok ennél magasabbak lehetnek.

Kolumbiában az utóbbi 24 órában 11 ezer 996 fertőzöttet azonosítottak és 315-en haltak meg a kórban. A járvány kitörése óta nem volt ilyen magas a napi esetszám. A latin-amerikai országban eddig 357 ezer 710 fertőzöttet és 11 ezer 939 halottat regisztráltak. A gyógyultak száma 192 ezer 355.

Megosztás
Címkék