2024. április 12., 08:51

Charles Michel: az EU-nak többet kell befektetnie a védelembe

Az Európai Uniónak (EU) többet kell befektetnie a védelembe, és támogatnia kell Ukrajnát - jelentette ki Charles Michel, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtökön Varsóban.

Charles Michels
Fotó: TASR/AP

Michel az EU új stratégiai menetrendjét előkészítő találkozóra érkezett a lengyel fővárosba, ahol a lengyel, az észt, a luxemburgi, a görög, a finn, az ír és a spanyol kormányfővel találkozott csütörtök este.

A házigazda Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten az Európai Tanács elnöke a legfontosabb európai feladatnak a biztonság és a védelem megerősítését nevezte.

Támogatnunk kell Ukrajnát, ahogyan csak lehet, és fejlesztenünk kell saját védelmi képességeinket"

- mondta.

A védelembe többet kell befektetni, és támogatni kell az európai ipari bázist - hangsúlyozta. Emellett - az európai jólét érdekében - "erős, hatalmas gazdasági alapokat kell kiépíteni" - folytatta. Kiemelte az Európai Beruházási Bank jövőbeli szerepét a stratégiai beruházások létesítésében.

Az európai projekt alapját a demokratikus értékek, az alapelvek, a szabadságok jelentik - húzta alá Charles Michel.

Donald Tusk a biztonságot, az illegális bevándorlás veszélyét nevezte a varsói találkozó fő kérdéseinek, és jelezte: a biztonság lesz a 2025. első felében esedékes lengyel soros EU-elnökség kiemelt témája is.

Lengyelország érzékeli, "mit jelent a Kreml és Fehéroroszország agresszív, ellenséges politikájának összekapcsolása (...) az illegális bevándorlás hullámával" - jegyezte meg a kormányfő.

Aláhúzta: amellett, hogy Lengyelország Ukrajnát támogatja, építenie kell saját védelmét is. "Lényegében frontország vagyunk, és ha segíteni akarunk egész Európának, akkor Ukrajnát (EU-ként) közösen kell segíteni", ezt nem teheti meg egyedül Lengyelország - érvelt. Szorgalmazta, hogy Európa "még aktívabban gondolkodjon" azon, miképpen tudná támogatni Lengyelországot vagy például Észtországot.

A csütörtöki varsói megbeszélésen "gondolati forradalomról lesz szó" - jelezte Tusk. Kifejtette: Európának "a legnagyobb politikai szereplővé kell válnia", hiszen "erősebb, mint az Egyesült Államok és Oroszország együttvéve". A kontinens "arra hivatott, hogy hatékonyan és saját felelősségére megvédje önmagát és másokat is" - vélekedett a lengyel kormányfő. Egyúttal hozzáfűzte: mindig is híve lesz a transzatlanti eszmének.

Tusk csütörtök délután észt és luxemburgi hivatali partnerét, Kaja Kallast és Luc Friedent fogadta hivatalában, pénteken pedig Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel találkozik.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.