2020. november 16., 08:29

Bulgáriában nem az ágyak, hanem az orvosok hiánya a probléma

Ahogy számos más európai országban, úgy Bulgáriában is megteltek a kórházak, már alig tudják befogadni az új betegeket. A kórházi ápolásra szorult betegek száma 4949, ebből 288 az intenzív osztályon van. A friss statisztikák szerint szombatra 4212 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A koronavírusos-fertőzéssel összefüggésbe hozott halálozások száma 85 volt, így az összes elhunyt száma 2055-ra nőtt. A tavaszi szigort most liberálisabb járványpolitika és heves politikai csatározások követik.

Bolgár helyzet
Fotó: Archívum
Bolgár járványhelyzet: Venciszlav Mutafcsijszki tábornok, Atanasz Mangarov tanácsadó, Bojko Borisyov minisyterelnök

Tavasszal a koronavírus-járvány első hullámát Bulgária az időben meghozott kemény intézkedéseknek köszönhetően nemzetközi összehasonlításban is példásan kezelte: rendkívüli állapotot vezettek be, bezárták a játszótereket, kirándulóhelyeket, szórakozóhelyeket, éttermeket, bárokat, kávézókat, cukrászdákat és plázákat. Csak a bankok, a biztosítók, az élelmiszerboltok maradhattak nyitva. A polgárok csak kivételes esetben hagyhatták el állandó lakóhelyüket, a települések közötti forgalmat a rendőrök ellenőrizték.

Nyáron kezdtek a szigorú korlátozások felpuhulni. Először is menteni akarták a turista szezont, másodszor nyáron kezdődtek el napi rendszerességgel a Bojko Boriszov kormánya megdöntésére irányuló és a főügyész leváltását követelő tüntetések, amelyek, ha el is veszítették lendületüket, szórványosan még a mai napig tartanak.

A kormány mozgásterét tovább korlátozta, hogy előreláthatóan jövő év márciusában rendezik meg a parlamenti választásokat és Bojko Boriszov szeretné elkerülni pártja népszerűségvesztését.

Nyáron alapvetően megváltozott a világjárványt kezelő operatív stáb szemlélete is. A tavaszi szigorú korlátozásokra épülő felfogást felváltotta a liberális hozzáállás. Az operatív bizottság akkori vezetője, Venciszlav Mutafcsijszki tábornok a szigorú intézkedések fellazítása miatt előre figyelmeztetett, hogy „kemény elhalálozások jönnek”.

Ezzel szemben a jelenlegi koronavírus-járvány kezelésében a legfőbb tanácsadó, Atanasz Mangarov a következőképpen válaszolt: „Nem fogunk keményen meghalni, az ilyen állítások nem igazak és nem történhetnek meg”. Korábban a maszkokkal kapcsolatban kijelentette, utópia, hogy azokkal meg lehet előzni a cseppfertőzéseket. Mangarov még azt is javasolta, hogy az operatív stábot fel kellene oszlatni, mert semmi szükség rájuk, véleménye szerint ez a fertőzés nem is olyan veszélyes.

Októberre a koronavírus-járvány terjedése felgyorsult. A statisztikák szerint abban a hónapban az összes elhalálozott száma 16 százalékkal haladta meg az előző év hasonló adatait. Az egészségügyi tárca a múlt hónap végén kénytelen volt elrendelni, hogy minden kórház szabadítsa fel kapacitásainak a 10 százalékát a fertőzöttek gyógyítása végett, ami inkább káoszt eredményezett, mint megoldást.

A bolgár egészségügyi rendszerben nem annyira a szűkös ágykapacitás a legfőbb probléma, hanem az orvosok és szakképzett egészségügyi dolgozók hiánya. A fiatal orvosok külföldre távoztak, a kórházakban többnyire idős és nyugdíjas orvosok maradtak.

Egy francia tudósító beszámolója szerint Sumen város kórházában egy orvosra 55 beteg jutott. Plovdivban a fertőzött betegek gyógyítására kijelölt kórházban egyetlen egy lélegeztetőgép sincs.

A múlt hónap végén két hétre korlátozásokat léptetett életbe az egészségügyi tárca, amelyeket azóta meghosszabbítottak. A középiskolások és egyetemi hallgatók teljes egészében online oktatásra tértek át. Szemináriumok, kiállítások és egyéb rendezvények alkalmával 30 fő befogadására van csak lehetőség. A színházakban, mozikban és koncerteken a közönség létszáma a teljes kapacitás legfeljebb 30 százaléka lehet. Fedett és szabadtéri sporteseményeket közönség nélkül kell megtartani. A bárok, diszkók és éjszakai klubok országszerte zárva tartanak. Az éttermekben egy asztalnál legfeljebb 6 fő a megengedett. A 65 éven felüli nyugdíjasok számára kötelező vásárlási idősávot vezettek be fél 2 és fél 5 között.

Egy újabb lezárás az utcára viszi az embereket"

– magyarázta a hatalom félelmeit az egészségügyi tárcavezető, Kosztadin Angelov.

Annak ellenére, hogy a közvélemény szerint Venciszlav Mutafcsijszki jóslatai bekövetkezni látszanak, Bojko Boriszov miniszterelnök kitart a liberálisabb válságkezelő modell fenntartása mellett:

A lezárás nem tesz jót az emberek mentális egészségének vagy a gazdaságnak."

Számos példa hozható fel Európában azokra az országokra, amelyek szigorúbb korlátozó intézkedéseket vezettek be Bulgáriához képest, és továbbra is magasabb a halálozási arányuk – Csehország, Luxemburg, Szlovénia, Belgium, Románia, Franciaország és mások – mondta a miniszterelnök, megerősítve, hogy a karantén komoly próbatétel az emberi psziché számára, valamint fontos, hogy az egészséges emberek munkába járhassanak mindennapjaikban.

A járványügyi szakemberek előrejelzése szerint a hétmillió lakosú Bulgáriában hamarosan az elhalálozottak száma elérheti a napi 200 főt, az ottani sajtó drákói rendszabályokat sürget.

Az Epicenter hírportál Magyarországot hozta fel példának:

Orbán Viktor nem habozott egy nappal a Magyarország-Izland mérkőzés előtt nemzeti karantént bevezetni, és bezárta az új stadiont 14 ezer eladott belépővel! Ez az igazi államférfi! Mire vár Boriszov, hogy nemzeti katasztrófa történjen?"

– kérdezi a végén a cikk szerzője.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!