2021. május 2., 08:00

Bulgáriában elkerülhetetlennek látszik az előrehozott választás

Bulgáriában várhatóan júliusban előrehozott választásokat tartanak, miután szombaton az április elején megtartott parlamenti választásokon harmadik helyen befutó Bolgár Szocialista Párt is jelezte, hogy visszautasítják a kormányalakítási megbízást.

Kornelia Ninova
Fotó: TASR
Kornelia Ninova, a bolgár szocialisták vezetője egy korábbi választások alkalmával. Ő sem tud kormányt alakítani

A szocialisták úgy nyilatkoztak, lehetetlennek érzik, hogy működőképes többségi kormányt hozzanak létre ilyen szétaprózódott parlamenti erőviszonyok között, és ezért május 5-én - amint megkapják - azonnal visszaadják majd a kormányalakítási megbízást.

Rumen Radev államfőnek ezek után fel kell majd oszlatnia a parlamentet, átmeneti kormányt kell kijelölnie, és új választásokat kell kiírnia két hónapon belül, várhatóan július 11-re.

Az április 4-i választást az eddig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párt nyerte meg, de végül feladta a kormányalakítási próbálkozásait. Pár nappal később a legnagyobb ellenzéki erő, a választáson a második legtöbb voksot szerző Van Ilyen Nép (ITN) nevű párt is visszaadta a kormányalakítási megbízást.

Az elnök még egy harmadik jelöltet is megbízhat kormányalakítással, de ennek kudarca után elkerülhetetlenné válik az előrehozott választások kiírása.

A parlamentbe bekerült három olyan új párt, amely kifejezetten a korrupció elleni jelszavakkal szerzett népszerűséget. A Szlavi Trifonov népszerű énekes és televíziós műsorvezető által vezetett ITN a tavaly nyári kormányellenes tüntetések nyomán jött létre.

A szocialisták közölték, hogy a három új párt nem hajlandó szövetségre lépni velük. "Politikai éretlenségről tettek tanúbizonyságot, nem tudták legyőzni a saját egójukat" - kommentálta a három párt hozzáállását újságírók előtt Kornelia Ninova, a szocialisták vezetője, hozzátéve, hogy ilyen helyzetben lehetetlennek tartják, hogy kormányt tudjanak alakítani.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!