2021. augusztus 11., 11:15

Bulgáriában a helyzet fokozódik

Parlamenti szavazást tartottak volna szerdán Bulgáriában az új bolgár kormány összetételéről, de Szlavi Trifonov, a júliusi választásokat megnyerő Van Ilyen Nép (ITN) párt elnöke keddi televíziós beszédében bejelentette, hogy lemond kormányalakítási megbízásáról.

Nem lesz kormány
Fotó: TASR
Szlavi Trifonov
Semmilyen kormányt sem ajánlunk a parlamentnek, új választások jöjjenek"

– szólított fel. Jelenleg arról vitáznak alkotmányjogászok, hogy a bejelentés ellenére kötelező-e megtartani a parlamenti szavazást a kabinet jóváhagyásáról, vagy le lehet-e venni a napirendről a kérdést. Trifonov a keddi sajtónyilatkozatában azonban azt is kijelentette, hogy támogatják Rumen Radev második ötéves ciklusát az őszi államfői választásokon.

A július 11-i előre hozott választásokon győztes párt elnöke furcsa módon még az eredményhirdetés napján minden egyeztetés nélkül kisebbségi kormányzást jelentett be. Az ITN 65 mandátumot szerzett a 240 fős bolgár parlamentben. Azzal az indoklással, hogy nála a koalíciós kormányzás negatív kicsengésű, Trifonov nem vonta be tervezett kabinetjébe a tavaly nyári kormányellenes tüntetéseket szervező, azóta a parlamentbe is bekerült Demokratikus Bulgária és a Talpra! Maffia, takarodj! nevű protestpártokat. Sőt ultimátumot intézett a két kisebb szövetségeséhez, hogy vagy megszavazzák kormányát, vagy újabb – idén már harmadszor – parlamenti választások következnek.

Az ITN először Nikolaj Vaszilevet jelölte miniszterelnöknek, akit a balliberális média és a két protespárt tiltakozásának hatására azonnal visszaléptettek. Vaszilev 2001-től 2003-ig Bulgária miniszterelnök-helyettese volt, 2001 és 2009 között pedig két egymást követő kormányban is miniszteri tisztséget töltött be. Bírálói szerint ilyen múlttal kétséges, hogy az ellenzék által ígért változásokat képviselte volna. A tavaly nyári kormányellenes tüntetések nyomán létrejött ITN célja – állítása szerint – a kormányzó politikai elit leváltása. Ezután következett a mostani kabinet miniszterelnök-jelöltje, a politikai múlttal nem rendelkező üzleti vállalkozó, Plamen Nikolov jelölése. A két protestpárt ebben a készülő kabinetben is talált kifogást: elfogadhatatlannak tartották a plágium gyanújába keveredett egyik miniszterjelölt személyét, illetve azt, hogy egyik miniszterjelölt sem rendelkezik politikai múlttal.

Mára az ITN és a két másik protespárt viszonya teljesen elmérgesedett, bár programjaik nagyrészt egyeznek. A népszerű énekes és televíziós műsorvezető Szlavi Trifonov szerint egykori szövetségesei most azért hőbörögnek, mert több miniszteri tárcát követeltek maguknak. Miután a két kisebbik protestpárt a hét elején kijelentette, hogy a parlamenti szavazáson nem támogatják a Van Ilyen Nép kormányát, az ITN második embere, Tosko Jordanov „alantas kis politikai gendereknek” nevezte őket. Elemzők szerint úgy tűnik, hogy a tavalyi kormányellenes tüntetéseken népszerűségre szert tett szövetségesek minden hidat felégettek egymás között.

Mivel a Demokratikus Bulgária és a Talpra! pártok képviselői nem voltak hajlandók támogatni tervezett kormányunkat, így a GERB – a Bojko Boriszov vezette jobboldali kormánypárt – elleni tiltakozás már a múlté. A jelenlegi parlamentben olyan ambíciók, árulások és háttérjátszmák vannak, amelyek abszolút elfogadhatatlanok nekem és a kollégáimnak. Nem fogjuk szavazásra bocsátani szerdán az általunk javasolt kormányt, mert egyértelműen kijelentettük, hogy a támogatásuk nélkül nem fogjuk ezt tenni"

– fejtette ki Trifonov.

A hagyományos parlamenti pártok, a GERB és a szocialisták már korábban deklarálták, hogy nem támogatják Trifonov pártját. Rumen Radev államfő most a választásokon második legtöbb szavazatot szerző GERB-et bízza meg kormányalakítással, elemzők szerint azonban az szinte azonnal visszaadja a megbízatást. Az elnök ezt követően a Bolgár Szocialista Pártot bízhatja meg kormányalakítással, ám valószínűleg ők sem járnak sikerrel. Ennek következtében valószínű, hogy Bulgáriában idén harmadik alkalommal is választásokat tartanak.

 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.