2022. augusztus 5., 11:35

Brutális hadsereget épít Lengyelország. Több tankjuk lehet, mint a németeknek, franciáknak és briteknek összesen

A NATO európai tagállamai közül egy sem fejleszti olyan ütemben a hadseregét, mint a középhatalmi babérokra törő Lengyelország. Ha Varsó terve megvalósul, az "európai NATO" legkomolyabb hadserege lehet az övék.

hadsereg tank háború lengyelország
Fotó: pixabay.com
Lengyel katonák hadgyakorlaton.

A tervek szerint a következő években a NATO által elvárt 2%-os GDP-arányos hadikiadás helyett a lengyel nemzeti össztermék 5%-át fordíthatják majd védelmi célokra. Nem csak haditechnikai bővítésről és fejlesztésről van szó, a tervek szerint Varsó háromszázezerre emelné sorkatonái számát. Ezzel élre ugrana az európai NATO-tagállamok (mínusz Törökország) között.

Egy pár nappal ezelőtti sajtótájékoztatón a lengyel védelmi miniszter, Mariusz Błaszczak bejelentette, történelmi szerződést kötöttek több dél-koreai fegyvergyártóval. Mintegy ezer harckocsi (főként K2 Panther), hatszáz tüzérségi löveg (K9 Thunder) és 48 könnyű harci repülő (FA-50) érkezhet a következő években Lengyelországba. Az első szállítmányok a hírek szerint idén decemberig befutnak.

Błaszczak azzal magyarázta a meghökkentő volumenű megrendelést, hogy országa tanult Ukrajna példájából, pontosan tudják, ma is mennyire veszélyes Oroszország.

Pár hónappal a dél-koreai szerződés bejelentése előtt a lengyelek már megegyeztek az Egyesült Államokkal 32 darab F-35-ös vadászgép, illetve 250 új és 116 használt Abrams harckocsi leszállításáról. Szó van arról is, s talán ez a legmegdöbbentőbb adat, hogy a lengyelek a következő néhány évben összesen 500 HIMARS-rakétarendszert szereznének be. Hogy perspektívába helyezzük ezt az adatot, az USA-nak 2020-ban összesen volt 410 darab ilyen rendszere.

A lengyelek szerint hiába lesz az övék Európa egyik legerősebb szárazföldi hadserege, kontextusban érdemes szemlélni a dolgokat. Ha az összes harckocsi befut, több "tankjuk" lesz, mint Németországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának együttvéve, csakhogy Varsó nem rendelkezik atomarzenállal, elrettentő képességét másra kell alapoznia.

Az elmúlt években folyamatosan épültek le az európai hadseregek, most azonban egyre inkább úgy tűnik, eljött a fegyverkezés ideje. Nem csak Lengyelország, de Németország, sőt Magyarország is bővíti védelmi kapacitásait. A németek például egymilliárd eurós haderőfejlesztést jelentettek be, ami abszolút rekord a második világháború óta, Magyarország pedig már 2023-ban eléri majd a NATO által elvárt, de alig néhány tagállam által teljesített 2%-os GDP-arányos védelmi kiadást.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.