2021. április 27., 18:17

Brüsszelben őrizetbe vettek egy EP-képviselőt, az Arany Hajnal nevű görög párt korábbi tagját

Nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vették Brüsszelben Joánnisz Lagósz görög európai parlamenti (EP-) képviselőt, az Arany Hajnal radikális jobboldali görög párt egyik korábbi tagját, miután a belga illetékes hatóság kérésére az EP a héten zajló plenáris ülésén feloldotta a képviselő mentelmi jogát - közölte a belga sajtó rendőrségi információkra hivatkozva kedden.

Joánnisz Lagósz
Fotó: TASR/AP
Joánnisz Lagósz görög európai parlamenti képviselő egy archív felvételen.

Előállításának tényét Joánnisz Lagósz a Twitteren közzétett üzenetében megerősítette, azzal, hogy egy belga rendőrautóban ül.

A tolvajok, az ateisták, a görögellenesek börtönbe visznek."

"Hű maradok Krisztushoz és Görögországhoz. büszke vagyok arra, hogy soha nem hajoltam meg. Éljen Görögország! Éljen az ortodoxia!" - írta. Kiadatása esetén 13 éves börtönbüntetés vár a pártból 2018-ban kilépő EP-képviselőre, ugyanis tavaly ilyen időtartamra szóló letöltendő börtönbüntetést szabott ki egy athéni bíróság az Arany Hajnal több tagjára és vezetőjére. Az elítéltek között van Joánnisz Lagósz európai parlamenti képviselő, aki a görögországi elfogatóparancs kiadásakor Brüsszelbe utazott.

A görög bíróság 2020-ban bűnszövetkezetnek minősítette a pártot abban a perben, amelyben négy ügyet egyesített: Pavlosz Füsszasz baloldali rapper meggyilkolását, bevándorló halászok és baloldali aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a bűnszervezetként való működés vádját. A hat évvel ezelőtt elkezdődött pernek 68 vádlottja volt, és közülük mintegy 50-et ítéltek el különböző bűncselekményekért: bűnszervezethez tartozásért, emberölésért, garázdaságért, illegális fegyvertartásért. A többieket felmentették. A vádlottak között volt a párt 17 korábbi parlamenti képviselője és több rendőr.

A radikális pártot a kilencvenes évek elején alapították, és sokáig csak egy kis szélsőséges csoportosulás volt. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik legnagyobb erejévé vált. Népszerűségét sokak szerint a gazdasági válságnak és a idegengyűlölő szólamainak köszönhette. A párt és utcai bűnbandák kapcsolatára Füsszasz meggyilkolását követően derült fény. A zenészt a nyílt utcán lincselték meg.

Az Arany Hajnal népszerűsége a gyilkosság óta zuhanásszerűen csökkent, a 2019-es választásokon be sem jutott a parlamentbe. Az Európai Parlament 658 támogató szavaz mellet, 25 ellenében és 10 tartózkodás mellett a héten zajló plenáris ülésének keddi munkanapján oldotta fel a görög képviselő mentelmi jogát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.