2022. február 14., 19:01

Brüsszelben a betiltott Szabadság konvoj

A rendőrség lezárta a Brüsszel és Leuven közti autópálya egyik szakaszát, hogy megakadályozza a tüntetők továbbjutását.

Szabadság konvoj
Az ellenőrzések már tegnap óta folynak a betiltott tiltakozásokat megakadályozandó
Fotó: TASR

A belga rendőrség ma legalább 30 Brüsszelbe tartó gépkocsit tartóztatott föl. Több száznak viszont sikerült elkerülni az ellenőrző pontokat és eltűnni a rendőrség látóköréből. Néhány tucat járművet a rendőrség a Brüsszel előtti parkolókba irányított, ahonnan a vezetőik és utasaik gyalog vagy tömegközlekedési eszközökkel folytatták útjukat a város központjába.

A tüntetők nem kaptak engedélyt a demonstrációjukra, és a rendőrség az előállított vezetőknél késeket és más veszélyes tárgyakat is talált.

A brüsszeli tüntetésnek délután kettőkor kellett volna kezdődnie, de az EU központi hivatalaihoz közeli a Schuman téren csak vagy ötven fő gyűlt össze a kanadai tiltakozókkal szolidaritást vállalni.

A délelőtt folyamán Belgium más részein is nagyobb tömegben gyülekeztek a kamionosok és az autósok.

Szombaton Amszterdamban és Párizsban került sor hasonló tiltakozó megmozdulásokra.

Közben az Európai Parlament vezetése minden be nem jelentett tüntetést betiltott. A tüntetők ugyanis a ma kezdődő plenáris ülés idejére időzítették az akciójukat.

A tüntetők Brüsszel után Strassburgba készülnek.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.