2021. szeptember 27., 17:37

Brüsszel új módszerrel követné a médiatulajdonosi viszonyokat

Az Európai Bizottság a médiatulajdonosi viszonyokat nyomon követő projektet indított, amelynek célja, hogy "segítséget nyújtson a médiaszabadság és médiapluralizmus támogatására irányuló politikai és szabályozási kezdeményezések előmozdításához" - tájékoztatott hétfőn a brüsszeli testület. 

Fotó: unsplash.com

A salzburgi egyetem által koordinált projekt keretében a médiatulajdonlással kapcsolatos információkat tartalmazó, országalapú adatbázist fognak létrehozni, és rendszeresen értékelni fogják a vonatkozó jogi kereteket, továbbá azonosítani a médiatulajdonlás átláthatóságát érintő lehetséges kockázatokat. 

Vera Jourová, az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos a tervvel kapcsoltan hangsúlyozta: "Egyre nehezebb megérteni, hogy kik a médiatulajdonosok az Európai Unióban.

Ez tovább így nem mehet, mert a demokráciában az emberek megérdemlik, hogy tudják, ki látja el őket információkkal". "Ez az új eszköz segíteni fog a médiapiac megértésében és a jövőbeli politikai kezdeményezésekben" - tette hozzá.

A projektre szánt uniós támogatás összege egymillió euró, várhatóan 2022 szeptemberéig tart.
 

Megosztás
Címkék