Brüsszel szerint június végére minden rendben lesz, addigra mindenki megkapja a vakcinát

2021. április 6., 17:10
Pomichal Krisztián

Az elmúlt hónapok kudarcai ellenére is szokatlanul optimista állásfoglalást tett közzé az Európai Bizottság. Eszerint június végére a legtöbb európai országban kialakulhat a vakcináknak köszönhető, szükséges immunitás. Már, ha nem csúszik megint hiba a szállításokba... illetve nem tiltják be a brit vakcinát... esetleg nem mutálódik a vírus.

Fotó: unsplash.com
Képünk, természetesen, illusztráció.

A Bloomberg birtokába jutott dokumentum szerint az Európai Bizottság azt ígérte a tagállami kormányoknak, hogy a vártnál hamarabb megérkezhet annyi vakcina, hogy az effektív nyájimmunitás eléréséhez elegendő számú embert be lehessen oltani. 

Már június végére!

A dokumentum tulajdonképpen egy körlevél, amelyet a brüsszeli EU-parlament frakciói kaptak kézhez a nap folyamán. Ebben az áll, Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és számos más tagállam június végére lakosságának 55%-ának beoltásához elegendő vakcinát kap, arra ugyanakkor a pozitív hangvételű közlemény nem tér ki, mi van, ha nem jelentkeznek ennyien oltásra. A magabiztosság annak fényében végképp fura, hogy a Bizottság által koordinált vakcinabeszerzés az elmúlt hónapokban botrányoktól volt hangos. Hol az árak, hol a sebesség, hol a logisztika miatt érte kritika a Bizottságot, amely most azt ígéri, változás jön.

Csak az a baj, nem biztos, hogy a jó irányba!

A prognózis ugyanis nem számol azzal a lehetőséggel, hogy az AstraZeneca vakcinájának használatát nem csak néhány tagállamban, hanem az egész Unióban felfüggesztik. Néhány órája érkezett a hír, hogy egy magasrangú EMA-tisztségviselő (Európai Gógyszerügynökség) szerint egyértelműen kijelenthető, összefüggés van a véralvadási rendellenességek és a brit-svéd vakcina között.

2021. április 6., 12:54

Az EMA vezető tisztségviselője szerint van összefüggés az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között

Van összefüggés a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

Az AstraZeneca vakcinája kapcsán már a britek is vizsgálódnak, csak napok kérdése lehet, hogy a fiatalabbak körében a brit gyógyszerfelügyelet "betiltja" az alkalmazását. Ezenfelül persze érdemes azon is elgondolkodni, micsoda bizalomvesztéssel járhat az AstraZeneca körül kialakult botrány, még akkor is, ha végül arra jutnak a hatóságok, nincs összefüggés a véralvadási zavarok kialakulása és a vakcina alkalmazása között. Bizonyára olvasóink körében is vannak olyanok, akik az elmúlt hetek történései miatt inkább nem kérnek a brit-svéd vakcinából, s sokan így vannak ezzel nyugaton is.

A júniusi határidő éppen ezért (is) igencsak esetleges. 

Azt a Bizottság kiadványa is elismeri, a tagállamok nem egyszerre érik majd el az immunizálási határértéket, a június végi dátum talán csak a fent említett országok esetében tartható.

Az április elsején keltezett dokumentum pontosan ismerteti, melyik tagállam hány adag vakcinával rendelkezik majd június végéig. Az előrejelzés szerint Málta és Dánia ott lehet az elsők között, Ausztria, Horvátország, illetve a csehek azonban lemaradhatnak, náluk valószínűleg nem tartható a júniusi határidő. Érdekes módon a Bloomberg egy szóval sem említi az Unióban immár "éllovas" magyar oltási kampányt.

Az unió azt ígéri, a következő hónapokban jelentősen megnő a beérkezett vakcinák száma. Míg az év első három hónapjában összesen 100 millió adagnyi vakcina érkezett be a tagállamokhoz, addig a második negyedévben már 360 millió vakcinával számolnak, igaz, ebben az AstraZeneca oltóanyaga is szerepel, viszont egyetlen olyan vakcina sem, amelyet az EMA nem engedélyezett. Így azok az országok, ahol a keleti vakcinákat is használják, joggal reménykedhetnek abban, hogy még a június végi határidő előtt elérik a dokumentumban megjelölt határértéket.

Egy célról már lemaradtunk!

A fentiek fényében érdekes információ lehet, hogy az Unió egy, az oltási program elindítása előtt kitűzött célját már biztosan bukja. Március végére ugyanis nem sikerült beoltani az EU 80 év feletti lakosságának 80%-át. Csak Málta, Írország, Finnország, Svédország, illetve Portugália teljesítette a "tervet". A sereghajtók között, 32%-kal Szlovákia is ott kuksol (Magyarország, Csehország és Ausztria 60, 64, illetve 67 százalékkal a középmezőnyben foglal helyet).

Hasonlóan elkeserítő a helyzet az egészségügyben dolgozók vakcinációja kapcsán. Mindössze négy ország teljesítette a nyolcvan százalékos határt, igaz

itt Magyarország gyakorlatilag célba ért. Az uniós adatok alapján 100%-os az egészségügyben dolgozók átoltottsága.