2021. május 30., 19:54

Botrány Németországban: túl sok koronatesztet számláztak

Nagy hullámokat csaptak a németországi koronatesztek számlázásával kapcsolatos lehetséges csalások. A bochumi gazdasági bűncselekmények ügyészsége már megkezdte a nyomozást. A vizsgálatot egy bochumi vállalat két vezetője ellen folytatják le, amely vállalat több helyszínen is működtetett teszthelyeket. A gyanú szerint a kiszámlázott tesztek száma többszörösen meghaladja a ténylegesen elvégzettekét.

német koronavírusteszt
Fotó: Krone.at

Március eleje óta a szövetségi kormány koronateszt-stratégiája előírta az állampolgárok tesztelését. A szövetségi kormány állampolgárként hetente legalább egy gyorstesztet hajlandó volt kifizetni, és a tesztközpontok tesztenként 18 eurót kapnak. (A szlovák önkormányzatok ugyanezért 5 eurót kérhettek.)  Áprilisban és májusban összesen 660 millió eurót utaltak át. Médiaértesülések szerint a hatóságok rosszul ellenőrizték a számlákat.

Az ügyészségi vizsgálatok mellett Jens Spahn egészségügyi miniszter (CDU) most újabb ellenőrzést jelentett be.

 Akár maszkokkal, akár tesztekkel - mindenkinek szégyellje magát, aki a járványt bűncselekményhez, indokolatlan gazdagodáshoz használja

- írta a Twitter rövid üzenetszolgálatán.

Egészségügyi miniszter szerint "a legtöbb szolgáltató nagyon jól csinálja".

Jó, hogy az ügyészség megkezdte a nyomozást az egyes ismertté vált ügyekben

 - folytatta az egészségügyi miniszter.

Spahn rámutatott, hogy a tesztpontokat üzemeltető szolgáltatók túlnyomó többsége „nagy elkötelezettséggel, magas szakmai szinten és nagyon helyesen végzi a munkáját”.

A miniszter elmondta, hogy már tervezik az utólagos ellenőrzéseket. A szolgáltatóknak számítaniuk kell arra, hogy az iratokat 2024 végéig ellenőrizni lehet.

Az SPD természetesen felveti Spahn felelősségét. Az SPD parlamenti csoportjának parlamenti vezetője, Carsten Schneider a DPA-nak elmondta:

A maszkok után most a gyorstesztek. Az Egészségügyi Minisztérium vezetői kudarca elfogadhatatlan méreteket öltött. 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.