cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 6., 10:18

Botrány: A nagyhírű heidelbergi egyetem engedélyezte a Hamász-rajongók előadását

Soha nem látott méretű botrány rázza meg a heidelbergi Ruprecht Karls Univesität-et, Németország legrégebbi és Európa egyik legrégebbi egyetemét. 

Palesztinbarát
A Heidelbergi Egyetem
Fotó: Wikipédia

A Hamász terrorszervezet tisztelői tartottak volna ott előadást, amit a az egyetem rektora jóváhagyott, annak ellenére, hogy információi voltak az előadókról, valamint terrorpártolásukról és Izrael elleni gyűlöletükről.

A tiltakozási hullámot követően az előadást törölték, de egy későbbi időpontban, ráadásul sokkal nagyobb méretben megtartanák.

Izrael két radikális ellenzője, Hebh Jamal és Mahmud O. a "palesztin aktivizmusról" tartott volna előadást az egyetemen, Wikke Jansen, a Transzkulturális Tanulmányok Központjának meghívására. Mindkét előadó a Hamász csodálóiként ismert, akik lekicsinyelték a zsidó állam elleni tavaly október 7-i támadásokat, vagy egyenesen helyeselték a mészárlást, amelyben mintegy 1200 izraeli halt meg. Hebh Dzsamal például azt írta az X közösségi hálózaton néhány órával a támadás után:

A dollármilliárdjaitok, a fasizmusotok és a csúcstechnológiás fegyvereitek ma kudarcot vallottak".

A brutális terrortámadást "dekolonizációnak" nevezte, amely "borzalmas, de feltétlenül szükséges" volt. Palesztin terroristák órákon át gyilkoltak, kínoztak, csonkítottak és fosztogattak izraeli falvakban, meggyilkolva többek között több mint 300 zenei fesztiválozót. A rémhírekről Jamal azt írta, hogy azok "teljesen bizarr állítások". A barbár gyilkosokat "ellenállóknak" nevezte.
Mahmoud O. a palesztinbarát tüntetéseken hasonló módon azt kiabálta egy megafonba:

A Hamászt betiltották, és senki sem tudja, miért. Senki sem érti, hogy miért".

A zsidó diákok kétségbeesett figyelmeztetései ellenére az egyetem rektora, Frauke Melchior engedélyezte a rendezvényt. Ez felbőszítette a CDU-t, amelynek baden-württembergi vezetője, Manuel Hagel éles hangú levelet írt a rektornak. Ebben óva int a további antiszemita túlkapásoktól - írja a Bild című lap.

A terror szószólóinak, akik elutasítják Izrael létjogosultságát, és az egész állam elpusztítására, valamint az emberek etnikai vagy vallási alapon történő kiűzésére vagy meggyilkolására szólítanak fel, soha nem szabad teret és lehetőséget adni a gyűlölet és az agitáció terjesztésére"

- írja Hagel. Kritizálja az egyetem vezetőségét, amiért engedélyezte és hozzájárult egy ilyen rendezvényhez.

Az egyetem vezetése nem volt hajlandó kommentálni a botrányt. Lemondta a keddi előadást, de egyúttal bejelentette, hogy a rendezvényt "később nagyobb léptékben és nyilvános rendezvényként tartják meg a Heidelbergi Egyetemen". Hogy ki ül majd a pódiumon, még nem dőlt el.

Jamal előadásának lemondását hevesen bírálta az X közösségi oldalon.

A fasiszta média és a cionisták lejárató kampányt folytatnak ellenem, mert meghívtak, hogy beszéljek a Heidelbergi Egyetemen. A kritikusok ki akarnak kapcsolni engem. Itt a válaszom. Nem hagyom magam megfélemlíteni vagy elhallgattatni"

- írta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.