2021. március 7., 11:42

Borzasztó, hogy a Fidesz távozik a néppárti frakcióból

A Magyar Nemzet ismerteti azt az interjút, amelyet Milan Zverev szlovéniai néppárti EP-képviselő adott a mandiner.hu munkatársának, Kacsoh Dánielnek.

Fotó: Európai Parlament
Milan Zver szlovén EP-képviselő
A néppárti frakció a baloldalnak tett szívességből módosította az alapszabályát, aminek hatására a Fidesz bejelentette távozását”

– mondja Milan Zver, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) európai parlamenti képviselője, a Janez Janša szlovén miniszterelnök vezette jobboldali tömörülés politikusa a Mandinernek.

Zver 2019-ben arról beszélt, hogy a legnagyobb európai pártcsalád nem lehet többé sikeres, ha elveszíti az egyik legsikeresebb tagpártját, azaz a Fideszt.

Zver tavaly decemberben is kiállt a magyar kormánypárt bennmaradása mellett, hangsúlyozva, hogy a frakció munkájában sok gondot okoz a felfüggesztett párttagságból következő kellemetlen helyzet, hiszen a magyar képviselők aktívak, és nagy tiszteletnek örvendenek. Akkor üdvözölte Orbán Viktor továbbra is az asztalon lévő javaslatát egy lazább együttműködés kereteinek kialakítására az Európai Parlamentben (EP) a Fidesz és az EPP-frakció között.

Zver kifejtette, hogy az EP baloldala óriási segítséget nyújtott a Fidesz EPP-ből való kizárásának hivatalos megalapozásához.

A baloldal alatt főleg a liberálisokat és a szocialistákat értem, akik folyamatosan és állandóan beavatkoznak a belső ügyeinkbe. Az EPP áldozatul esett a megosztásunkra törő gonosz szándéknak. Sokan azt gondolják, azzal, hogy a Fidesz kikerült, vége a problémának. Ez azonban rövidlátásra valló hozzáállás. Az EPP gondjai csak most kezdődnek”

– fogalmazott a szlovén politikus.

Úgy látja, hogy a Magyarországon nincsenek semmiféle gondok a jogállamisággal.

Magyarország komolyan vette az átmenetet egy demokratikus államba, és látványosan lebontotta a modernizációt akadályozó totalitárius rezsimhez köthető erőket. Sajnos ez a folyamat nem volt olyan sikeres Szlovéniában”

– húzta alá az EP-képviselő.

A szlovén politikus kitért arra is, hogy nem akarja idealizálni a magyar miniszterelnököt: szerinte bizonyosan nem makulátlan, és követ el hibákat. Például az Európai Uniót érintő kritikái neki olykor túl nyersek, „kicsit túlzottan euroszkeptikus”. Az igazság ugyanakkor az – teszi hozzá –, hogy egy ilyen hozzáállásra szükség is volt, különben a liberálisok és a szocialisták, miután tönkreteszik a nyugati civilizáció olyan alapjait, mint a család, a vallás vagy a magántulajdon, még a nemzetállamok jelentését is elpusztították volna.

Európai szinten Orbán ezt nem hagyta nekik, védve egyúttal az államközi megoldásokat. Talán ezért is büntették. Ugyanakkor a Fidesz hazai politikáját nem tudom megítélni, nyilvánvalóan hatásos és sikeres, még ha egyes kisebbségek aggodalmukat is fejezik ki miatta. A magyar kormánynak fiatal és hozzáértő csapata van, különösen a nemzetközi porondon”

– mondta Zver.

A képviselő úgy véli, néhány „nyíl”, amit a Fidesz az EU vezetői felé lőtt ki, túl mérgezőre sikerült. De ez szerinte most nem fontos.

Borzasztó, hogy a Fidesz távozik a néppárti frakcióból: éreztük, hogy ez lesz, de valójában nem hittük, hogy tényleg bekövetkezhet. A magyar delegáció volt a leghűségesebb valamennyi nemzeti delegáció közül. Azok, akik pedig a kizárást követelték, a legkevésbé lojálisak az EPP-frakcióhoz. Ezt statisztikák igazolják. Ha én lennék a néppárt vezetője, mindent elkövetnék azért, hogy a jelenleginél plurálisabb atmoszférát alakítsak ki Európa legfontosabb politikai formációjában. Sajnos Tusk elbukott ebben”

– hangoztatta a képviselő.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!