2020. március 27., 13:10

Bordélyházban kaphatnak szállást a prágai hajléktalanok

Prága egyik legismertebb bordélyházában, a holešovicei Showparkban akar ideiglenes szállást biztosítani a cseh főváros hajléktalanjainak Zdeněk Hřib főpolgármester. Az intézkedés célja, hogy a hajléktalanok is betarthassák az állam által elrendelt vesztegzárat.

Prága Showpark
Fotó: Archívum
A prágai bordélyházat hajléktalan szállóvá akarják átalakítani

A főpolgármester csütörtökön levélben szólította fel a Showparkot üzemeltető Eroc társaságot, hogy vasárnap estig ürítse ki az épületet. Amennyiben ezt nem teszi meg, a város hatósági intézkedést fog kérni - írta az iDnes hírportál.

A lap szerint az Eroc társaságnak nincs bérleti szerződése a várossal, de az épület kiürítésére nem hajlandó, és bíróság elé vitte az ügyet.

A hajléktalanok nem tudják betartani a vesztegzárat, hiszen se lakhelyük, se munkahelyük nincsen. A város ezért olyan szálláshelyeket keres, ahol ezek az emberek ideiglenesen otthonra lelhetnének"

- mondta újságíróknak Hřib. Az egyik kiszemelt épület az egykori vágóhíd területén álló Showpark, amelyet - Hřib szerint - törvényellenesen foglal el az Eroc társaság. Az épületben mintegy 1700 négyzetméternyi terület van, amelyen ideiglenes szálláshely alakítható ki - tette hozzá a városvezető.

A Showpark szórakoztatóközpont 1998 óta működik a 20. század elején létesült vágóhíd egyik nagy pavilonjában. Az Erocnak korábban bérleti szerződése volt a Delta Center társasággal, amely az egész volt vágóhidat bérelte a várostól. A Delta Center bérleti szerződése már lejárt, s nem újították meg. Az Eroc ennek ellenére nem hajlandó elhagyni az épületet, és új bérleti szerződést követel a várostól, amely erre nem hajlandó.

Zbyněk Matala, az Eroc igazgatója egyebek között azzal érvel, hogy a Showpark üzemeltetése sikeresen csökkentette az utcai prostituáltak számát Prága központjában.

A klub bezárása esetén nagy a valószínűsége annak, hogy művésznőink újra a belváros utcáin lesznek kénytelenek dolgozni"

- figyelmeztetett Matala nyilatkozatában.

Megosztás
Címkék