2020. június 23., 15:30

Bolton könyvében a cseh miniszterelnököt is megfricskázta

John Bolton, aki 2017-2019 között Donald Trump amerikai elnök külpolitikai tanácsadója volt, most megjelent könyvében (A helyiség, ahol ez történt: Visszaemlékezések a Fehér házból) Andrej Babiš cseh miniszterelnökről is írt nem éppen hízelgő módon.

Bolton-Babiš
John Bolton és Andrej Babiš
Fotó: Archívum

Az amerikai politikus szerint a 2018-as NATO-csúcson Babiš a legértelmetlenebb érvet hozta fel azzal kapcsolatban, miért nem szeretné a hadi kiadásokat a GDP-hez viszonyítva emelni. A cseh kormányfő úgy reagált, hogy nem a GDP növekedését kellene alapul venni, hanem a kiadások tényleges nagyságát, ugyanis Csehország bruttó nemzeti összterméke gyorsabban emelkedett mint más államokban. Ezt még Trump elnök is megértette a NATO-csúcson, az európai vezetőkről nem is szólva.

Babiš megjegyezte: Az efféle értelmetlen kijelentésből már számtalan volt a múltban, ennek ellenére Bolton úr kijelentését nem értem. Elég lett volna elgondolkodnia, ez egy egyszerű hármasszabály”.

A Fehér Házban nem örültek, hogy Bolton, miután összekülönbözött Trumppal és ezért távoznia kellett, könyvet írt tapasztalatairól. Sokáig azzal érveltek, hogy államtitkok is szerepelnek a készülő könyvben. Végül a bíróság engedélyezte a könyv kiadását, mert állítólag a kifogásolt részeket törölték a kéziratból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.