cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 21., 14:35

Bolgár elnök: lehetetlen Ukrajna győzelme

Rumen Radev bolgár elnök szerint Robert Fico ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja volt a merénylet oka. Hozzátette, hogy Ukrajna győzelme Oroszország felett lehetetlen.

Békepárti?
Rumen Radev
Fotó: TASR

Erről a brüsszeli EU-vezetés véleményét tükröző Euractiv.sk portálon olvasható egy írás.

Május 18-án, szombaton Rumen Radev bolgár elnök újságírói kérdésre válaszolva kommentálta a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet.

Ezt összefüggésbe hozta a két éve tartó ukrajnai háborúval. Az újságírói kérdésre, hogy milyen jelzést küldött Európának a Fico elleni merényletkísérlet, a bolgár elnök az ukrajnai orosz invázióról beszélt.

Elfogadhatatlan, hogy a háború folytatását és az Oroszország feletti - egyébként lehetetlen - győzelmet az egyetlen lehetséges megoldásként tálalják"

- jelentette ki Radev.

Szerinte különösen veszélyes, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti szenvedélyek Európában is fellángolnak, és "a békéért kiálló hangokat lövésekkel fogadják".

Egy európai miniszterelnök elleni merényletkísérlet, amelyet egy radikalizálódott fanatikus követett el, mert támogatta a békét, a másként gondolkodókkal szembeni mélységes intoleranciáról és a gyűlöletről tanúskodik. Sok politikus, párt és a média is hozzájárult ehhez azzal, hogy minden eltérő véleményt oroszbarátnak bélyegeztek. Ez nagyon igazságtalan és negatív következményekhez vezet"

- mondja a bolgár elnök.

A bolgár elnök arra figyelmeztetett, hogy ha a háború folytatódik, Ukrajna demográfiailag lepusztult országgá válik, ahol az infrastruktúra, az ipar és a termelés teljesen megsemmisül. Ennek - mondta - nagyon súlyos következményei lesznek nemcsak Ukrajnára, hanem egész Európára nézve is.

Minden nap, amíg ez a háború folytatódik, katasztrofális Ukrajna, Oroszország és mindannyiunk számára. Ez elkerülhetetlenül kihat minden választásra - Európában, az Egyesült Államokban és a világon mindenhol. Ezen a választáson és a következőn is a háború és a béke között fogunk választani. Ezt minden polgárnak kötelessége megérteni"

- mondta Radev szombaton.

Radev politikai erőfeszítéseket sürgetett a béke érdekében, nem pedig a fegyverek szállítását. Szerinte ugyanazt az eredményt fogják elérni, akár velük, akár nélkülük.

A különbség a több ezer emberi áldozatban és a lepusztult országban (Ukrajnában) lesz, az újjáépítésért nekünk kell majd fizetni"

- tette hozzá.

A bolgár elnök határozottan ellenezte, hogy katonai segélyt küldjön Ukrajnának, bár 2021 és 2022 közötti átmeneti kormánya idején Bulgária közvetítőkön keresztül nagy mennyiségű fegyvert szállított Kijevnek.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel 2023 júliusában tartott találkozóján Radev többször is említette az orosz inváziót, a "háború" helyett a "konfliktus" kifejezést használva. Zelenszkij erre azt válaszolta, hogy a Nyugat és Bulgária is segít Ukrajnának, hogy megakadályozza a háború továbbterjedését.

Zelenszkij szerint a bolgár hadsereg nem lenne elegendő az Oroszország elleni harchoz.

Ezért jó adni, hogy az emberek meg tudják védeni magukat, hogy a háború ne jöjjön el hozzátok, a lengyelekhez, a románokhoz"

- tette hozzá Zelenszkij a Radevvel való találkozója során.

Politikai szakértők szerint Radev legkésőbb 2027-ben lép be a bolgár pártpolitikába, amikor lejár második elnöki ciklusa, és a pártpolitikai színtér egyik kulcsfigurájává válik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.