2022. november 7., 13:48

Bocsánatot kér és következményeket ígér a halloweeni tragédia miatt a dél-koreai elnök

Bocsánatot kért, és egyben a felelősök megbüntetését és a biztonsági intézkedések felülvizsgálatát ígérte hétfőn Jun Szok Jol dél-koreai elnök a halloweenkor történt, 156 ember halálát okozó szöuli tragédia miatt.

Dél-Korea
Fotó: TASR/AP

Október 29-én éjjel többnyire fiatalok haltak meg, és 197-en megsérültek, amikor az emberek a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldását követő első nyilvános halloweeni estén elözönlötték Szöul Ithevon kerületének szűk sikátorait.

Nem merem magamat azokhoz a szülőkhöz hasonlítani, akik lányaikat és fiaikat veszítették el, de elnökként az a dolgom, hogy megvédjem az embereket és a biztonságukat, s ezért megszakad a szívem. Sajnálom, és bocsánatot kérek a gyászoló családoktól, akik kimondhatatlan tragédiát élnek át és mindazoktól, akik osztoznak fájdalmukban és szomorúságukban

- mondta Jun.

A tragédia miatt a rendőrség a bírálatok kereszttüzébe került, miután kiderült, hogy

mindössze 137 embert vezényeltek Ithevonba, miközben az előzetes becslések szerint is 100 ezer ünneplőre lehetett számítani.

Ráadásul a tragédia előtt számos segélyhívás érkezett a hatóságokhoz, melyekben emberek arra panaszkodtak, hogy hatalmas a zsúfoltság, félő, hogy a tömegben emberek fulladhatnak meg vagy agyontaposhatják őket, és beavatkozást sürgettek.

A rendőrség munkáját kiterjedt reformnak kell alávetni, mert ez elengedhetetlen a kockázatok felméréséhez és a balesetek megakadályozásához, hogy megvédhessük az emberek biztonságát

- szögezte le Jun hétfőn.

Jun Hi Kun országos rendőrfőnök hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy a koronavírus előtti éveknél több embert rendeltek a helyszínre, és 137 rendőrnek elegendőnek kellett volna lennie ekkora tömeg kezelésére, de "a hatóságok nem számíthattak arra", hogy a tömeg a sikátorokban összesűrűsödik.

A rendőrfőnök azt mondta, felelősnek érzi magát azért, hogy "nem látta előre a helyzetet" és nem tartózkodott a fővárosban. Mint kiderült, a tragédia idején Szöultól 120 kilométerre kempingezett, és a tömegszerencsétlenségről csak két órával annak megtörténte után értesült.

Az ellenzék a rendőrfőnök és a belügyminiszter leváltását követeli.

Li Szang Min belügyminiszter egy parlamenti ülésen szintén bocsánatot kért a történtekért. Elmondta ugyanakkor, hogy

a baleset akkor sem lett volna elkerülhető, ha a rendőröket és tűzoltókat előzetesen a területre vezénylik.

A baleset éjszakáján Li azt mondta, hogy nem kapott jelentést a rendőrségtől a katasztrófáról. Bár minisztériuma egy idén létrehozott hivatalon keresztül felügyeli a rendőrséget, szerinte a miniszternek egyelőre nincs hatásköre arra, hogy utasításokat adjon a rendőrfőnöknek.

A politikus nem jelezte szándékát, hogy lemondana.

Egyelőre minden tőlem telhetőt megteszek, hogy megtegyem, amit tudok

- mondta, amikor megkérdezték tőle, hogy hajlandó-e távozni tisztségéből.

A rendőrséget és a rendőrséget felügyelő belügyminisztériumot azután érte bírálat, hogy kiderült, a rendőrség aznap számos, az Ithevonban tapasztalható túlzsúfoltsággal kapcsolatos segélyhívást utasított el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.