2022. augusztus 11., 16:47

Blinken bírálta a ruandai emberi jogi helyzetet

Bírálta a ruandai emberi jogi helyzetet az amerikai külügyminiszter az országban tett csütörtöki látogatásán.

Antony Blinken
Fotó: TASR/AP

Antony Blinken komoly aggodalmának adott hangot az emberi jogok ruandai helyzetével kapcsolatban a Paul Kagame elnökkel folytatott megbeszélésén.

A politikus sajtótájékoztatóján elmondta: vendéglátójával közölte, az Amerikai Egyesült Államok kiáll amellett, hogy az emberek szabadon nyilváníthassanak véleményt "a megfélelmlítésről, a bebörtönzésekről, az erőszakról vagy az elnyomás minden más formájáról".

Elmondta, tárgyalt a ruandai elnökkel arról a "hiteles jelentésről", amely szerint Kigali továbbra is támogatja az M23 lázadócsoportot Kongóban.

Kevesebb mint egy héttel ezelőtt derült ki, hogy az ENSZ szakértői "erős bizonyítékot" találtak a ruandai katonai beavatkozására a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához múlt héten küldött bizalmas jelentés alapján ruandai csapatok harcolnak Kongóban az M23 nevű lázadócsoport oldalán, és Kigali november óta fegyvert szállít nekik. Ruanda hamisnak nevezet az ENSZ tanúvallomásokon és drónfelvételeken alapuló bizonyítékait.

Blinken csütörtökön elmondta, Kagame es Felix Tshisekedi kongói elnök arról állapodtak meg, hogy közvetlen tárgyalásokba kezdenek a Kongó keleti részén folyó harcokról. A konfliktus volt Blinken és Tshisekedi keddi találkozója középpontjában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.