2021. március 18., 11:04

Bíróság: az örmény miniszterelnök által felmentett vezérkari főnök egyelőre a helyén maradhat

Az örmény közigazgatási bíróság úgy döntött, hogy a Nikol Pasinján miniszterelnök által felmentett vezérkari főnök, Onik Gaszparján a végleges bírósági döntésig megtarthatja tisztségét, és folytathatja hivatali teendőinek ellátását - közölte csütörtökön Gaszparján ügyvédje.

Artak Davtján lenne az új vezérkari főnök
Fotó: Vahram Baghdasaryan

Artur Ovanniszján szerint a bíróság azzal indokolta döntését, hogy a vezérkari főnököt öt évre nevezik ki, és amennyiben új vezérkari főnököt neveznek ki Gaszparján helyett, lehetetlenné válik az őt ért jogsértés orvoslása. Az ügyvéd szerint a bírósági döntés után védence egyszerűen köteles ellátni vezérkari főnöki teendőit.

A bírósági döntésre reagálva a miniszterelnöki hivatal közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy az alkotmány értelmében a törvényesen leváltott vezérkari főnököt nem lehet visszahelyezni tisztségébe, és utódának kinevezési folyamata ugyancsak az alkotmányos mederben folytatódik tovább.

Romanosz Petroszján környezetvédelmi miniszter, a miniszterelnök vezette Állampolgári Megegyezés párt vezetőségének tagja bejelentette csütörtökön, hogy a kormány előrehozott választást szándékozik tartani, és még a nap folyamán vagy pénteken bejelenti a szavazás időpontját. Előzőleg Mane Gevorkján kormányszóvivő azt mondta, hogy Nikol Pasinján csütörtökön tárgyal Gagik Carukjánnnal, az ellenzéki Virágzó Örményország párt elnökével az előrehozott választások megrendezésének lehetőségéről. Korábban ugyanerről Edmon Marukjánnal, az ugyancsak ellenzéki Felvilágosult Örményország párt elnökével is konzultált.

Örményországot válságba sodorta az, hogy hadserege vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Nikol Pasinján kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel. Február 25. óta folyamatosak a tömegtüntetések Pasinján ellen, de mellette is.

Gaszparján és helyettesei február 25-én lemondásra szólították Pasinjánt, aki ezt puccskísérletnek nevezte, és többször kezdeményezte Armen Szárkiszján államfőnél a vezérkari főnök menesztését. Egy héttel ezelőtt Pasinján közölte, hogy Gaszparján már fel van mentve, mert az államfő nem írta ugyan alá a megadott határidőig a felmentésről szóló kérését, de nem is utalta az alkotmánybíróság elé az ügyet.

Gaszparján alkotmányellenesnek tartja menesztését, ezért közigazgatási bírósághoz fordult.

Szárkiszján nem hagyta jóvá Pasinjánnak azt a kérését sem, hogy Artak Davtján altábornagyot nevezze ki vezérkari főnökké. Kérte viszont az alkotmánybíróságtól a katonai szolgálatról és a katonák jogállásáról szóló törvény alkotmányossági vizsgálatát. Ez a jogszabály rendelkezik a vezérkari főnök kinevezéséről és menesztéséről is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.