2021. március 14., 12:14

Bírálta az AstraZeneca gyártóit Manfred Weber, megtiltaná a vakcina kivitelét az EU-ból

Európai uniós exporttilalmat kell elrendelni az új típusú koronavírus ellen védő AstraZeneca-vakcinára - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak.

Fotó: TASR/AP

Az EP legnagyobb frakciójának vezetője

élesen bírálta a szérumot gyártó brit-svéd gyógyszeripari vállalat döntését, amely szerint tovább csökkentik a termékükből az EU-nak biztosított mennyiséget.

Manfred Weber szerint ez a döntés az EU hátrányos megkülönböztetésére utal.

Úgy tűnik, az AstraZeneca „előnyben részesít más országokat az EU-val szemben”

- mondta a német politikus.

Kiemelte:

amíg a vállalat nem teljesíti a EU-nak tett vállalásait, meg kell tiltani a közösség területén gyártott oltóanyaga exportját.

Az AstraZeneca

egy pénteken kiszivárogtatott dokumentum szerint arról tájékoztatta a vakcinabeszerzést a tagállamok megbízásából intéző Európai Bizottságot, hogy

ismét szállításcsökkentést tervez.

Új menetrendje szerint a huszonhetek március végéig 30,1 millió adagot, áprilisban pedig 20 millió adagot kapnak az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinából.

Ez az eredeti ígéretéhez képest a január-márciusi időszakot tekintve kétharmados, áprilisra 50 százalékos csökkentést jelent.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.