2022. február 11., 15:06

Bill Gates: Tudom, mit kell tenni, hogy a jövőben elkerüljük a világjárványokat!

A bolygó első számú humanitárius, filantróp, mindent is tudó IT-guruja készülő könyvében arról értekezik, miként lehetne elkerülni a koronavírushoz hasonló globális pandémiák kialakulását.

Bill Gates
Fotó: TASR / AP

A Microsoft társalapítója az aktuális járvány kezdetén leszögezte, hogy a vakcinafejlesztés megoldást kínál a járványokra és ezen a nézetén azóta sem változtatott. Készülő könyvének legfontosabb tanulsága az, hogy kellően gyors reagálással és a különböző patogének minden eddiginél hatékonyabb, globális nyomonkövetésével megakadályozható lesz egy újabb világjárvány. A WHO egyébként évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet a különböző kórokozók lokális megjelenésére.

A hetvenes években a harmadik világ országaiban rendre felbukkanó himlővírust például eredményesen sikerült visszaszorítani, sőt gyakorlatilag kiirtani azáltal, hogy egy jól működő hálózat segítségével a világszervezet azonnal reagálni tudott a kórokozó felbukkanására. A korábban milliónyi áldozatot szedő himlővírust 1980-ra kihaltnak nyilvánították.

Gates könyve csak májusban jelenik meg, de azt már most tudni lehet, hogy szerzője részletes útmutatással kíván szolgálni, miként lehetne elkerülni a jövő nagy járványait. Az IT-milliárdos ráadásul azt ígéri, beszámol majd az "aktuális" világjárvány során szerzett tapasztalatairól, illetve az olyan, a járványvédekezést irányító személyiségekkel folytatott beszélgetéseiről, mint Anthony Fauci vagy Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO elnöke.

Gates egyébként hosszú évek háttérmunkája után lépett újra rivaldafénybe a COVID-járvány idején. Bár orvosi diplomája nincs, csak egy díszdoktori cím büszke birtokosa, a kezdetektől egyértelműen kiállt az oltások mellett. Gyakorlatilag az oltáspropaganda egyik arca lett, azzal együtt, hogy a vakcinaszkeptikusok és oltásellenesek első számú közellensége is, hiszen következetesen és folyamatosan az oltás mellett kampányolt.

Az egykori Microsoft-vezér az omikron-variáns felbukkanásának hajnalán is azt mondta, az új változat ellen booster-vakcinákkal kell felvennünk a küzdelmet. Ez, érdekes módon, erősen ellentmondott a WHO hivatalos álláspontjának, hiszen a máskor oly' humanitárius Gates arról megfeledkezett, hogy az egészségügyi világszervezet azt kommunikálta, a harmadik és negyedik oltás előtt a fejlődő országok oltatlan lakosságát kellene inkább immunizálni.

Gates azzal is kihúzta a gyufát sokaknál, hogy még 2019-ben(!!!), a járvány előtt támogatott egy olyan nemzetközi "hadgyakorlatot", mely azt volt hivatott szimulálni, mi lenne, ha egy minden eddiginél veszélyesebb koronavírus-változat bukkanna fel.

Az ilyesmire hajlamosaknak messziről bűzlő ügy attól vált különösen penetráns illatúvá, hogy a gyakorlat során egy denevérről sertésre, majd sertésről emberre terjedő zoonotikus koronavírus-változat ellen küzdöttek. Ennek tulajdonságai furcsán hasonlítanak az ominózus SARS-CoV-2 víruséhoz, például a szimuláció során abból indultak ki, hogy a vírus azért tud fénysebességgel elterjedni majd, mert sokaknál csak enyhe tüneteket okoz majd, s nem készteti otthonmaradásra az érintetteket. Ismerős?

A "201-es esemény" (Event 201) a járvány 18 hónapos lefutása mellett 65 millió áldozattal számolt világszerte. Lássuk a forgatókönyvet! Egy brazil (legalább nem kínai) sertéstelepről induló vírus eleinte alig-alig okoz gondokat, amíg meg nem jelenik a kórházakban (lásd Olaszország 2020 tavaszán), majd Brazília nagyvárosaiban. Innen a vírus előbb meghódítja Dél-Amerikát, majd Portugália, az USA és Kína után az egész világon elterjed. Eleinte, szól a forgatókönyv, több ország sikerrel veszi fel a harcot (lásd Magyarország 2020 tavaszán), de végül nem marad érintetlen régiója a bolygónak.

A kísérteties párhuzamok itt nem érnek véget!

Az első évben nem sikerül vakcinát kifejleszteni a kór ellen (itt egy kis bicsaklás van, 2020 őszére már volt vakcina, '21 januárjára pedig döcögve, de csak beindult a nagyüzem), így sokáig csak egy vírusellenes gyógyszer áll rendelkezésre, amelyről idővel kiderül, nem is annyira hatékony, ahogy azt korábban gondolták (remdesivir, favipiravir és ivermectin - emlékeznek még?). A fertőzésszám növekedése eleinte exponenciális (1-2-4-8-16-32-64-...) lesz, majd ahogy nő a fertőzöttek száma, úgy súlyosbodnak a gazdasági és társadalmi következmények (ez is ismerős lehet). A járvány végül 18 hónapnyi tombolás és 65 millió áldozat után elcsitul a szimuláció szerint, ha és amennyiben rendelkezésre áll a megfelelő oltás vagy a globális populáció 80-90%-a átesett a fertőzésen. Innentől a vírus endemikussá és szezonálissá válik, a történet véget ér

Gates készülő könyvében elvileg arról is beszél majd, milyen érzés volt szembesülni a személyét kísérő összeesküvés-elméletekkel. Az biztos, tapasztalata akad bőven, hiszen, köszönhetően épp a fentihez hasonló "véletleneknek", Gates a COVID-konspirációk egyik kedvelt alanya. Erről korábban úgy nyilatkozott,

annyira ostoba és különös elméletek ezek, hogy reagálni sem szabad rájuk, mert attól csak hitelesebbek lesznek.

Volt időszak, amikor a Gates-szel kapcsolatos COVID-pletykák uralták a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket. Lenyomták például az 5G-től aktiválódik az oltásba rejtett chip és a "vakcinától terméketlenné válsz"-típusú konspirációkat is. Egy tavalyi felmérés azt találta, hogy az USA állampolgárainak 28%-a(!!!) szerint Gates által fejlesztett microchipek vannak a vakcinákban. A milliárdos hiába mondta el lépten-nyomon, ő és a cégei soha semmilyen chipet nem fejlesztettek, sosem foglalkozott hardverekkel, természetesen nem hittek neki.

Más kérdés, mennyire kell ezen meglepődnünk. A 201-es forgatókönyv ugyanis annyi helyen egyezik a valósággal, hogy egy laikus számára – aki nincs tisztában azzal, a potenciális járványügyi forgatókönyvek száma bizony erősen korlátos –, könnyen megtévesztő lehet az egybeesés. Függetlenül attól, hogy ő szabadította-e nyakunkba a járványt vagy sem, Gates nem egy kedves figura. Mint a legtöbb nagyformátumú ember, az ő pályája is tele van ellentmondásokkal, morálisan kétségbevonható döntésekkel és erkölcsileg vitatható megoldásokkal. Hogy ezek között szerepel-e egy halálos világjárvány elindítása, vagy legalább annak gazdasági célú kihasználása, az valószínűleg sosem derül ki. Az olvasók egy része, gondolom, már így is meghozta az ítéletet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.