2021. július 16., 12:49

Biden szerint az Egyesült Államok és Németország együttműködése szilárd alapokon áll

Az Egyesült Államok és Németország közötti kétoldalú együttműködés erős, és az amerikai kormányzat meg van győződve arról, hogy ez a kooperáció folytatódik - mondta Joe Biden amerikai elnök, amikor csütörtökön a Fehér Házban fogadta Angela Merkel német kancellárt.

Biden
Fotó: TASR/AP

Az amerikai vezető úgy vélte, hogy

a két ország között megbonthatatlan barátság van, amely részben Merkel erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre.

Biden, aki utoljára fogadta Merkelt a Fehér Házban, csütörtökön újfent aggodalmát fejezte ki a német kancellárnak a nagyszabású, majdnem befejezett Oroszország-Németország gázvezeték miatt, de azt mondta, egyetértettek abban:

Oroszországnak nem szabad megengedni, hogy fegyverként használja az energiát.

A két politikus megvitatta az Északi Áramlat 2 vezetékkel kapcsolatos nézeteltéréseket, bár láthatóan nem jutottak előbbre a konfliktusok átbeszélésében.
Merkel nagyrészt barátságos búcsúlátogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban, politikai karrierje, amelynek során négy amerikai elnökkel állt kapcsolatban, a végéhez közeledik.

A német kancellár, akinek köztudottan nehéz kapcsolata volt Donald Trump korábbi elnökkel, igen oldottan beszélt Bidennel, többször is úgy hivatkozott rá, hogy "kedves Joe".

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Merkel arra a kérésre, hogy hasonlítsa össze a Bidenhez fűződő kapcsolatát a Trumppal való viszonnyal, a német vezető diplomatikusan csak annyit mondott,

minden német kancellárnak érdeke, hogy együtt dolgozzon a mindenkori amerikai elnökkel.

Az amerikai-német kapcsolatok azonban új szakaszba lépnek majd, mert Merkel, aki a szeptemberi választásokon nem pályázik újabb ciklusra, közeledik távozásához a hivatalából. Mindkét oldalon aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a két nemzet hogyan fogja kezelni az egyre komolyabb nézeteltéréseket.

Az Egyesült Államok régóta azzal érvel, hogy az Északi Áramlat 2 vezeték veszélyezteti Európa energiabiztonságát, mivel növeli a kontinens függőségét az orosz gáztól, és lehetővé teszi Oroszország számára, hogy politikai nyomást gyakoroljon a sebezhető kelet- és közép-európai országokra, különösen Ukrajnára.

Biden azonban nemrégiben feloldotta a projektben részt vevő német vállalatokkal szembeni szankciókat, ami sokakat feldühített az amerikai kongresszusban.
Merkel igyekezett lekicsinyelni az ellentéteket, és hangsúlyozni, hogy az új gázvezeték kiegészíti, nem pedig kiszorítja az ukrán vezetékeket.

A mi elképzelésünk az, és az is marad, hogy Ukrajna a földgáz tranzitországa marad, és hogy Ukrajnának ugyanúgy joga van a területi szuverenitáshoz, mint a világ bármely más országának

- mondta a kancellár.

Hozzátette, Németország készen áll arra, hogy reagáljon Moszkvának, ha Oroszország nem tartja tiszteletben Ukrajnának ezt a jogát, amely tranzitországként megilleti.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.