2022. március 28., 12:21

Biden népszerűsége a mélyponton, az amerikai választópolgárok nagy része sem kér a háborúból

Az amerikai választópolgárok jelentős részének nem tetszik Joe Biden elnöki tevékenysége.

Joe Biden
Fotó: TASR/AP

Az NBC által készített közvélemény-kutatás azt vizsgálta, vajon mennyire elégedettek Biden elnökségével az amerikaiak. Kiderült, 

mindössze a választópolgárok 40%-a mondta azt, hogy "elégedett" az elnök munkájával, 16%-uk volt "nagyon elégedett", míg a válaszadók 42%-a a "nagyon elégedetlen" kategóriát jelölte meg.

Az eredményt kontextusba helyezi, hogy Biden tavaly januári hivatalba lépése óta egyszer sem volt ennyire alacsonyan az elégedettségi indexe. Akkor, nem sokkal a beiktatása után még a választók 60%-a támogatta az elnököt. 

Képtelen kezelni az ukrajnai válságot!

A megkérdezettek jelentős része vélte úgy, hogy az elnök képes kezelni az orosz-ukrán háború miatt kialakult globális kihívásokat. Mindössze 12%-uk mondta azt, hogy "nagyon megbízik" az elnök képességeiben, míg

44%-uk a nagyon kevéssé bízik válaszlehetőséget jelölte meg.

Az amerikaiak több mint harmada ráadásul fél attól, hogy az Egyesült Államok túlságosan belesodródik a konfliktusba, még a válaszadók mintegy ötöde szerint épp az ellenkezője a probléma. Az Egyesült Államoknak erélyesebb fellépésre lenne szüksége.

Az amerikaiak mintegy 57%-a szerint az USA már most háborúban áll Oroszországgal, vagy egy éven belül háborús konfliktusba keveredik Moszkvával.

Az Egyesült Államokat sújtó inflációs krízist is leginkább az elnök nyakába varrnák a választók. Negyven éve nem látott mértékben értéktelenedik el a dollár, amely a megkérdezettek 38%-a szerint Biden és a kormányzati intézkedések hibája, míg mindössze hat százalékuk mondta azt, hogy az oroszok Ukrajna ellen indított hadjárata felelős az elszállt inflációért.

A végére még egy érdekes statisztika.

Az NBC által megkérdezett amerikaiak 71%-a(!) mondta azt, hogy országukban "rossz irányba mennek a dolgok", mindössze 22%-uk szerint halad "jó irányba az ország" Biden kezével a kormányrúdon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.