Biden nemzeti emlékhellyé nyilvánította az orlandói melegbárt

2021. június 26., 08:00
ma7 | MTI

Joe Biden amerikai elnök pénteken nemzeti emlékhellyé nyilvánította a floridai Orlandóban álló Pulse Nightclub épületét az öt éve ott történt fegyveres mészárlás 49 halálos áldozatának emlékére, és felszólította a kongresszust, hogy hozzon az LMBTQ-közösség jogait határozottan védelmező törvényeket.

 

 

Fotó: TASR/AP

"Sohasem tudjuk teljesen helyrehozni (azt, ami történt), de emlékezni fogunk rá" - mondta Biden, amikor aláírta a Pulse bárt Florida nemzeti emlékhelyévé nyilvánító törvényt a fegyveres támadás túlélőinek és az intézkedést támogató törvényhozóknak a társaságában.

Az új orlandói helyszín csatlakozik más emlékhelyekhez, többek között a San Franciscó-i és a New York-i Nemzeti AIDS Emlékligethez, és a New York-i Stonewall Inn kocsmához, amelyet az onnan indult 1969-es, úgynevezett Stonewall-lázadás nyomán a modern melegjogi mozgalom szülőhelyének tekintenek.

Republikánus elődjétől eltérően Biden arra törekszik, hogy hangsúlyozza a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek jogegyenlőségét. Június 1-jei nyilatkozatával hivatalosan is elismerte a meleg büszkeség hónapját (Pride Month), és egyéb intézkedések mellett az eltérő nemi irányultságukat nyíltan vállaló tisztségviselőket nevezett ki kormányzati posztokra.

A demokrata párti elnök szorgalmazta azt is, hogy a törvényhozás teremtse meg az amerikai LMBTQ emberek jogegyenlőségét, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok számos tagállamában nincs még biztosítva ez a védelem. "Ma délutáni ittlétünk nagyon erős üzenetet hordoz: a Büszkeség visszatért a Fehér Házba" - hangsúlyozta Biden, miután közlekedési minisztere, a vállaltan meleg Pete Buttigieg bemutatott neki egy fiatal transznemű férfit, Ashton Motát.

Joe Biden pénteken az amerikai külügyminisztérium LMBTQ-jogokért felelős különmegbízotti posztjára jelölte Jessica Sternt, az OutRight Action International nevű jogvédő szervezet ügyvezető igazgatóját. Stern feladata lesz, hogy az amerikai diplomácia és segélypolitika világszerte támogassa és védelmezze a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség tagjainak jogait.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a különmegbízott végrehajtja az LMBTQ-közösség jogainak előmozdítását célzó elnöki nyilatkozatban foglaltakat, valamint egy asztalhoz ülteti a hasonlóan gondolkodó kormányok, civil szervezetek és vállalatok képviselőit, hogy ezzel is erősítse a társadalmi egyenlőséget és az emberi méltóságot.

Kövesse facebook oldalunkat is!