2021. november 3., 17:29

Biden egy éve

Egy évvel ezelőtt november 3-án nyerte meg a demokrata jelölt Joe Biden az amerikai választásokat, így ő lett az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke. Jelentős változást vártak tőle, miután riválisát, a republikánus Donald Trumpot kiszorította a Fehér Házból. De beváltotta-e Biden a hozzá fűzött reményeket, mi a helyzet egy év elteltével az Egyesült Államokban? Több elemző szerint Biden ma már nem nyerné meg az elnökválasztást.

joe biden
Fotó: TASR/AP

A cseh lidovky.cz elemzése szerint az Egyesült Államok élén végzett eddigi munkája még az elnök híveit is zavarba hozza. Az összes fontosabb válságügy, amit a Fehér Házba érkezésekor átvett, beleértve a koronavírust és a migrációt is, továbbra sem oldódott meg. Az Afganisztánban maradt fegyveres erők kivonását általánosságban véve negatívan értékelték, ennek következményeként a tálib radikálisok vihargyors csapásokat mértek az országra, bevették Kabult, és lehetetlenné tették a békés kivonulás befejezését. Ez ellen a mozgalom ellen harcolt két évtizede az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció Afganisztánban. Az irányítás viszont a Talibán kezébe került, és az ország megindult visszafelé az időben.

Bidennek hátrányt jelent az abszolút kiegyensúlyozott szenátus is, amelyben az erőarány pontosan 50:50.

Ugyanakkor a törvények túlnyomó többségének elfogadásához 60 szavazat szükséges, mivel a szenátusban éppen ez az arány teszi lehetővé az ellenzéki obstrukciók visszaszorítását. Csakhogy Bidennek mindeddig nem sikerült egyesítenie a saját pártját sem – a szenátus progresszív balosai számára ugyanis túlságosan mérsékelt, a centrista szenátorok számára viszont túlságosan baloldali.

Az elemzők szerint Bidennek azért voltak némi sikerei is eddig, a pozitívan értékelhető lépések közé tartozik például az, hogy visszafordult az Európai Unió felé, amellyel Trump idején Amerikának nagyon fagyos volt a viszonya.

De pozitív lépésnek tartják az Iránnal való nukleáris egyezkedés folytatását is, bár annak továbbra sincs eredménye.

Mit tesz eközben Donald Trump?

A volt elnök még mindig nem nyugodott bele az elnökválasztáson elszenvedett vereségbe. Szilárd meggyőződése, hogy választási csalás történt, amit a demokraták, a választási önkéntesek és a külföldi hatalmak (ebben az összefüggésben időnként Kínára és Venezuelára mutogat) nagyszabású összeesküvése tett lehetővé, írja a cseh portál.

Trump a közösségi hálókon keresztül próbálja az igazát bizonygatni. Bár a közösségi portálok mainstreamjeinek számító Facebookról és Twitterről továbbra is tart a „száműzetése”, a volt elnök elindította saját Truth (Igazság) nevű projektjét,

és az alkalmazás iránt tisztességes érdeklődés mutatkozik, már több millió felhasználó töltötte le azt az Apple Store-ból. Állítólag a republikánusok 61 százaléka szeretné azt használni.

Nyár óta, a nem éppen fényesre sikeredett afganisztáni kivonulás óta Biden népszerűsége rohamosan csökkenni kezdett, Bár az amerikaian nagy része nem ellenezte a kivonulást, a módot és a késlekedést Bidennek róják fel. Jelenleg olyan mérések is vannak, amelyek elődje legrosszabb teljesítménye alá mérték Bident.

A legújabb felmérések alapján pedig az amerikaiak 71 százaléka szerint rossz irányba halad az ország.

A liberális The New York Times napilap például a következő szavakkal kommentálta Bidennek az amerikai elnökök történetében elfoglalt nem éppen hízelgő pozícióját: „úgy tűnik, (már) nem elég az, ha valaki nem Donald Trump”.

Trump támogatottsága viszont stabil a szavazóbázisában, ami tegyük hozzá azonban, hogy csak a Republikánus Párt kisebbik része. A jobbközép amerikaiak viszonyulása az ellentmondásos volt elnökhöz leginkább a „tisztes távolságtartással” jellemezhető: számos fenntartásuk van vele kapcsolatban, de a migráció vagy a faji és nemi kulturális háborúk kérdésében megosztott országban Trump az ő oldalukon áll a barikádon. Republikánus közvélemény-kutatások jelenleg nincsenek ugyan, de a Conservatice Political Actions Conference (CPAC) nevű amerikai konzervatív rendezvénysorozat a népszerűség barométereként szolgálhat,  amelyen éppen Trump mondta idén júliusban a zárszót, és

a konferencia résztvevőinek 70 százaléka őt választotta meg potenciális jelöltnek az elnökválasztáson,

írja a lidovky.cz. Az elemzők szerint Biden nem esett pánikba a népszerűségi mutatói miatt, a magabiztossága egyelőre töretlennek látszik, ráadásul a nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy javul az amerikai politika támogatottsága. A történelem egyébként is azt mutatja, hogy a felmérésekre nem lehet mérget venni. Még a sikeres elnökökként elfogadottaknál is előfordult, hogy a támogatottságuk viszonylag alacsony volt a felmérések során, azt azonban az elemzők is elismerik, hogy a közvélemény-kutatások figyelmeztetőek lehetnek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.