2022. május 11., 08:12

Biden: az infláció elleni küzdelem a legfontosabb hazai prioritásom

Az infláció elleni küzdelem a legfontosabb hazai prioritása, és megérti, hogy az amerikaiak frusztráltak a magas árak miatt - fogalmazott kedden a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök. 

biden
Fotó: TASR/AP

Az Egyesült Államokban éves összehasonlításban nyolc százalékkal nőttek a fogyasztói árak. "Tudom, hogy bizonyára csalódottak. Érzem. Frusztráltak a magas árak, a kongresszus döntésképtelensége miatt. Higgyék el, megértem a frusztrációt" - mondta az elnök. "Tudom, hogy a családok egész Amerikában szenvednek az infláció miatt. Azt akarom, hogy minden amerikai tudja, nagyon komolyan veszem az inflációt, és ez a legfontosabb hazai prioritásom" - tette hozzá Biden.

Az elnök kedden hosszasan taglalta azokat a lépéseket, amelyeket kormánya a magas árak megfékezése érdekében tett. Ezek között említette például a stratégiai olajtartalék felszabadítását is, amelynek célja többek között az egyre magasabb benzinárak enyhítése lenne. "A tervem már folyamatban van" - fogalmazott.

A Biden vezette kabinet március végén jelentette be, hogy minden idők legnagyobb mértékű amerikai stratégiai olajtartalék-felszabadítását tervezi. A Fehér Ház akkor "példa nélküli lépésnek" nevezte a napi egymillió hordónyi mennyiség felszabadítását, amely hat hónapig lesz érvényben, azaz összesen 180 millió hordóról van szó.

Biden a republikánusokat bírálva azt mondta: "nincs életképes tervük" az inflációval kapcsolatban, és - Donald Trump korábbi elnök ikonikussá vált mondatára utalva - úgy fogalmazott, hogy politikai ellenfelei "csak egy veszélyes ultra-MAGA (Make America Great Again/ Tegyük újra naggyá Amerikát) menetrendet szorgalmaznak".

Az elnök szerint a koronavírus-világjárvány, az ellátási lánc problémái, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborúja együttesen okolhatók a magas inflációért. Biden kiemelte, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi jegybankrendszer, a Federal Reserve (Fed)feladata az infláció megfékezése, de kormánya mindent megtesz, hogy megpróbálja "csökkenteni a keményen dolgozó amerikaiak mindennapi költségeit". Egyben sürgette, hogy a szenátus "haladéktalanul" szavazza meg a Fed élére jelölt, "rendkívül magasan képzett" jelölteket. De hozzátette, hogy nem akar a Fed ügymenetébe beavatkozni, hiszen független intézményről van szó.

Az elnök kitért arra is, hogy kormányzata az infláció csökkentése érdekében fontolgatja, hogy visszavonja a kínai termékekre kiszabott vámokat, amelyeket 2018-ban még a Trump-kormányzat állapított meg.  

A Reuters hírügynökség és az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató vállalat múlt heti felmérése szerint az amerikai felnőttek kevesebb, mint fele, 44 százaléka elégedett Biden elnöki teljesítményével és a legtöbben a gazdaság helyzetét tartják az ország legfontosabb problémájának.

A CBS amerikai televízió szerint a növekvő gázárak miatt a családok évente több, mint 2000 dollárral fizethetnek többet. A Bloomberg amerikai hírügynökség pedig arról számolt be, hogy az emelkedő infláció több, mint 5000 dollárjába kerülhet a háztartásoknak évente.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.