2022. október 21., 19:33

Biden attól tart, a republikánusok választási győzelme súlyos következményekkel járhat Kelet-Európára nézve

Joe Biden amerikai elnök pennsylvaniai látogatása során csütörtökön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy megfelelő mértékben folytatódik-e Ukrajna katonai támogatása, amennyiben a republikánusok győznek a novemberi félidős kongresszusi választásokon.

Joe Biden
Fotó: TASR/AP

Mint mondta, választási győzelmük esetén a republikánusok csökkenteni akarnák Kijev támogatását. Nem értik, hogy ez mennyire fontos nemcsak Ukrajna, hanem Kelet-Európa és a NATO számára is - panaszkodott újságíróknak Biden. A republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy néhány napja jelezte, hogy pártja a novemberi kongresszusi választásokon aratott választási győzelem esetén lefékezheti az ukrajnai segélyeket. Egy interjúban kijelentette:

Nem hiszem, hogy az emberek gazdasági hanyatlás idején majd biankó csekket adnak ki Ukrajnának"

A november 8-i kongresszusi választások, Biden elnöki ciklusának közepén, a képviselőház mind a 435 helyét és a szenátusi helyek mintegy egyharmadát érintik az Egyesült Államokban. A republikánusoknak jó esélyük van arra, hogy többséget szerezzenek a képviselőházban, és a szenátusban is átvehetik az irányítást Biden demokratáitól. Washington Oroszország ukrajnai háborújának február végi kezdete óta 17,6 milliárd dollár katonai támogatást helyezett kilátásba Kijevnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.