2024. március 30., 17:10

Bevándorlók követik el a bűncselekmények túlnyomó hányadát Frankfurtban

Német állampolgársággal (még) nem rendelkező külföldiek, lényegében bevándorlók követik el a bűncselekmények túlnyomó hányadát, köztük a gyilkosságok és a nemi erőszakok többségét Frankfurtban – számolt be nemrégiben nyilvánosságra került rendőrségi statisztikákra hivatkozva több hírforrás, köztük az rmx.news.

 

Frankfurti utca éjjel
Fotó: Flickr

Sokak számára bizonyára nem meglepő, ugyanakkor feketén-fehéren látva a számokat, mégiscsak megdöbbentő üzenettel rendelkező számok kerültek a nyilvánosságra. A statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt néhány évben – részben a 2015-ös rossz emlékű merkeli bevándorláspolitika meghirdetése óta – szinte az összes bűncselekmény kategóriájában emelkedett az elkövetések száma Frankfurtban.

Bár jelenleg a mostani számokhoz hasonló, átfogó jellegű statisztikák, más németországi városokból nem kerültek nyilvánosságra, vélhetően nem légből kapott ötlet feltételezni, hogy más nagyvárosokban sem figyelhető meg ellentétes trend. A számok részletes ismertetése előtt el kell mondani, hogy a statisztikákban már „német” elkövetőként jelennek meg azok a bevándorló hátterű, de már német állampolgárságot szerzett vagy már bevándorlók utódaiként ott született személyek. Ez pedig azt jelzi, hogy az őshonos németek bűnelkövetési aránya még a statisztikákban megjelenőnél is alacsonyabb a bevándorló hátterű személyekkel szemben.

És akkor a számok. A megjelenített időszakban az életellenes bűncselekmények 60, a gyilkosságoknak 54 százalékát nem német állampolgársággal rendelkező személyek követték el. Ez már akkor is sokatmondó szám lenne, ha ezeknek a személyeknek az aránya azonos lenne a német állampolgárságú személyekével. Ez esetben annál is inkább, hiszen a Németországban élő bevándorlók aránya (legalábbis még egyelőre) jelentősen alacsonyabb az országban állampolgársággal rendelkezőkénél.

Frankfurt - bűnelkövetési statisztika - rmx.news
Fotó:  rmx.news

 

A nemi erőszakok elkövetői esetében a számok még kirívóbbak, a számontartott nemi erőszakok legalább 62 százalékát nem német állampolgárok követték el. A szexuális zaklatások esetében az arány 64 százalék, a fiatalok és kiskorúak szexuális zaklatása esetében 57 százalék, az egyéb szexuális jellegű támadások esetében az arány 100 százalék!

A vagyonellenes bűncselekmények esetében az arányok a következők: lopások 60 százalék, visszaeső lopás 65 százalék, zsebtolvajlás 93 százalék, betörés 68 százalék, utcai rablás 72 százalék, zsarolás céljából elkövetett emberrablás 61 százalék, emberkereskedelem 83 százalék, prostitúcióra kényszerítés 83 százalék, kábítószerekkel összefüggő bűncselekmények 55 százalék.

Ahogy mondani szokás a számok önmagukért beszélnek. A kicsit korábban születettek bizton megállapíthatják: ez már biztosan nem az a Németország ahová az „átkosban” sokan vágytak volna, hanem sokkal inkább emlékeztet a kommunista propaganda által hangoztatott – és persze akkoriban többé-kevésbé a nevetség tárgyát képező – szókapcsolatra: a „rothadó kapitalizmusra.” A különbség csak az, hogy ezeken a számokon már aligha lehet mosolyogni.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.