2022. február 3., 16:17

Berényi József: Nagy siker, hogy az európai országok vezetői közül Orbán Viktor tárgyalt először Putyinnal

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt kedden Moszkvában. A tárgyalás sikeresen zárult, Oroszország továbbra is biztosítja és növeli a gázszállítást Magyarország irányába. A kétoldalú találkozón minden bizonnyal szó esett az orosz-ukrán konfliktusról is. A témával kapcsolatosan Berényi József egykori külügyi államtitkárt, Nagyszombat megye alispánját, az MKP-platform elnökét kérdeztük.

berényi józsef
Fotó: Facebook/MKP platform

Berényi József szerint

Magyarország mindenképp sikerként könyvelheti el a találkozót, hiszen Orbán Viktornak sikerült elérni azt, hogy a következő években Magyarország részére biztosítva, sőt növelve lesz a gázszállítás, ez pedig a két ország közötti további gazdasági együttműködést is előre vetít.

Ez egy jelentős siker, amely nagyrészt Orbán Viktornak köszönhető

- mondta Berényi József, aki hozzátette, mivel a találkozó majdhogynem öt óráig tartott, ezért más fontos témák is terítékre kerültek. Az egyik ilyen az orosz-ukrán konfliktus, amely egész Európát lázban tartja, hiszen bármikor kirobbanhat egy nagy háború.

Mivel ez a találkozó hosszúra sikeredett, én úgy gondolom, sok mindent sikerült megbeszélniük a feleknek, köztük az orosz-ukrán konfliktust is.

- fogalmazott Berényi, aki szerint van ok a bizakodásra, esélyt lát arra, hogy elkerülhető lesz a háború. Az MKP-platform elnöke egy nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint

a Nyugat rosszul közelíti meg a kialakult problémát.

Mivel már nem a második világháború utáni időszakban vagyunk, ezért nem létezik a kétpólusú világrend, ahol az egyik oldalon a szovjetek, a másikon pedig az amerikaiak vannak.

A Nyugat nem érti meg azt, hogy az Oroszország ellen irányuló szankciók nem oldanak meg semmit. Sőt, pont, hogy az egész visszájára fordul. Mivel a multipoláris világrend érvényesül, ezért az oroszok sok más országgal is összefoghatnak a jövőben. Ilyen szövetséges lehet például India vagy Kína.

- fejtette ki Berényi.

Az, hogy mennyire károsak és kontraproduktívak az Oroszország ellen bevezetett szankciók, arra már a szlovák gazdasági miniszter, Richard Sulík is felhívta a figyelmet korábban, most pedig Orbán Viktor a sajtótájékoztatón.

- tette hozzá Berényi.

Berényi József szerint elszomorító tény az is, hogy az Európai Unión belül nincs előrelépés a nemzeti kisebbségek ügyében.

Sajnos oda jutottunk, hogy nemzeti kisebbségi témák tekintetében jobban lehet párbeszédet folytatni Oroszországgal, mint az Európai Unióval. Az Európai Unión belül sajnos ezeket a témákat egyszerűen lesöprik az asztalról, ugyanis szerintük minden rendben van ezen a téren.

Arra a kérdésre, milyen lehet az orosz-ukrán konfliktus kimenetele, Berényi József azt válaszolta, hogy nehéz megmondani, de minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülni.

Az jó hír, hogy az Európai Unió országainak vezetői nem akarnak háborút. Ezt tudja Putyin is, neki Amerikával van baja.

Berényi József szerint a kétoldalú találkozót követően Orbán bizakodó az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban, mert ő arra számít, hogy a baj elkerülhető lesz. Berényi József kiemelte, hogy

a magyar kormányfő volt az első olyan európai politikus, aki erről Putyinnal tárgyalt.

Más európai ország vezetőit még csak most fogadja Putyin. A francia elnök, Emmanuel Macron, és a brit miniszterelnök, Boris Johnson is sorra kerül.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.