2021. július 9., 10:42
Frissítve: 2021. júl. 9. 17:57

Beoltottak, oltatlanok, mindenki együtt Rajkán

A Rajkán élő szlovákiai állampolgárok azért tüntetnek, hogy elégedetlenségüket fejezzék ki azokkal az új intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek péntektől léptek érvénybe Szlovákiában.

Rajkai határ
Fotó: A rendőrség felvétele
Megszűnt a korlátozás

A Dunacsún - Rajka határátkelőn megszűnt a forgalomkorlátozás, tájékoztatott Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az átkelőt péntek reggel tiltakozó rajkai szlovákok és egyéb ingázók torlaszolták el, emiatt jelentős torlódások alakultak ki. A határon való átkelést szabályozó új intézkedések ellen protestáltak. A határátkelőhöz több tíz rendőrt és egy konfliktuskezelésre specializálódott egységet is kivezényeltek.

Mi is történt?

Az intézkedések értelmében azok az ingázók, akik nincsenek beoltva, kötelesek PCR-tesztet felmutatni, amely nem régebbi hét napnál. Az új intézkedések nagy felháborodást váltottak ki az ingázók körében. A tiltakozók szerint a PCR tesztek ugyanis felesleges költségeket rónak az ingázókra.

A tüntetők transzparensekkel érkeztek, amelyeken „Beoltottak, oltatlanok, mindenki együtt”, „Mi szintén Szlovákia állampolgárai vagyunk”, avagy „Elfelejtkeztetek rólunk, de itt vagyunk” című feliratok voltak olvashatók.

„Jelentősen hátrányos helyzetben vannak a határmentén élő lakosok, mindez annak ellenére is, hogy olyan területen élnek, ahol nem rosszabb a járványügyi helyzet mint Szlovákiában” – írták a helyi lakosok a közösségi hálón. Az ingázók a héten találkoztak az illetékes hatóságok képviselőivel a témával kapcsolatban, de a megbeszélések eddig nem hoztak számukra elfogadható eredményt.

Kilenc óra után a rajkai határátkelőhelyre megérkezet a rendőrség, a forgalmat pedig egy másik sávba irányították át. A közösségi hálón közzétett videóban látni, hogy ezen idő alatt úgy léphették át a határokat, hogy semmilyen ellenőrzésen nem mentek át. Jelenleg a helyzet nyugodt és nincsenek torlódások. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.