Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. április 3., 11:22
Frissítve: 2022. ápr. 3. 17:16

Belpolitikai bonyodalmak Pakisztánban

Az iszlámábádi parlament elnökhelyettese, Kászim Szúri vasárnap alkotmányellenességre hivatkozva blokkolta a szavazást az Imran Hán pakisztáni miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról.

Elvesztette a többséget
Imran Hán és Bilával Bhutto Zardári
Fotó: Facebook/ma7

A bizalom megvonását az ellenzék kezdeményezte, miután Hán elveszítette parlamenti többségét, mert számos szövetségese átállt az ellenzékhez. A bizalmatlansági indítvány sikeréhez 172 támogató szavazat kellett volna a 342 fős parlamentben, ami az ellenzék szerint összegyűlt volna.

A házelnök-helyettes azért kifogásolta az indítványt, mert szerinte egy külföldi hatalom áll mögötte.

Hán korábban azt állította, hogy az Egyesült Államok támogatja a pakisztáni ellenzéket, mert meg akarja dönteni kormányát.

Bilával Bhutto Zardári ellenzéki vezető, a Pakisztáni Néppárt elnöke elmondta: ülősztrájkot terveznek a parlamentben, és a legfelsőbb bíróságnál fognak tiltakozni a szavazás blokkolása ellen.

A parlamenti ülést követően Hán egy televíziós beszédben jelezte: azt javasolta Arif Alvi elnöknek, hogy oszlassa fel a törvényhozást, és írjon ki új választásokat.

 

Arif Alvi pakisztáni elnök vasárnap bejelentette, hogy Imran Hán kormányfő kérésére feloszlatja a parlamentet - tájékoztatott közleményben az elnöki hivatal.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.