lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. február 1., 10:15
Frissítve: feb. 1. 11:52

Belga miniszterelnök: megállapodás fog születni az Ukrajnának nyújtani tervezett segélyekről

Az Európai Unió 27 tagállamának vezetői minden bizonnyal meg fognak állapodni az Ukrajnának nyújtani tervezett, 50 milliárd eurót kitevő pénzügyi támogatásról - jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök, az egynapos brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve csütörtökön.

2024-02-01 Orbán Viktor Brüsszel 01
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Úgy vélte, hogy nincs alternatívája az ukrajnai segélyekkel kapcsolatos kompromisszumnak, „a megállapodás kulcsfontosságú”.

Bízom abban, hogy képesek leszünk kompromisszumra jutni 27 ország között

- fogalmazott De Croo, majd hozzátette: már kevesebb vita, mint korábban, nincs túl sok nyitott kérdés, sőt, szándék van arra, hogy a tárgyalóasztal mellett kompromisszum szülessen.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök érkezésekor azt mondta, „óvatosan optimista” a megállapodás megkötésével kapcsolatban. Erre azonban lehetőséget lát, „ha Magyarország hajlandó a kompromisszumra” - tette hozzá. Kijelentette: bármilyen más megoldás nagyon nehéz. Csak egy megoldás van, és ez az, hogy a 27-ek egyetértsenek - szögezte le.

Rutte kitért arra is, hogy „nem lehetséges, hogy egy kollégát elszigetelünk”,

a végén mindenkinek közös platformra kell kerülnie.

Olaf Scholz német kancellár érkezési nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a tagállamok intenzív tárgyalásokat folytattak a csúcsot megelőzően, így az egyhangú megállapodás - véleménye szerint - lehetséges, „amennyiben Európa olyan közösségként tekint magára, amelyben mindenki kiáll egymásért, és segíti egymást a döntések meghozatalában”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a találkozón meg kell vitatniuk azt is, hogyan szervezzék meg Ukrajna további fegyveres támogatását.

„A tagállami tervek a fegyversegélyek vonatkozásában nem elegendőek. Mindenkinek többet kell tennie, és további forrásokat kell mozgósítania, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát” - mondta a német kancellár.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő azt mondta:

Kijev támogatása elengedhetetlen az európai biztonság szempontjából is.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke érkezésekor szintén aláhúzta: Ukrajna biztonsága egyben Európa biztonságát is jelenti. „Ukrajnának most van szüksége az 50 milliárd euróra, hogy folytathassa a háborút mindannyiunkért” - emelte ki.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt hangoztatta: nincs helye kompromisszumnak az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatás tekintetében, ahogy a jogállamisággal kapcsolatosan sem. Orbán Viktornak döntenie kell arról, hogy Magyarország része-e az európai közösségnek - jelentette ki.

Azt mondta, „nincs B terv” az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatással kapcsolatban.

A baj nem Ukrajnával van, hanem Magyarországgal, ezt a problémát pedig meg kell oldani - húzta alá Tusk,

majd úgy fogalmazott: „nem tudom elfogadni, nem tudom megérteni Orbán Viktor nagyon furcsa és egoista játékát. A nap végén nagyon erős érvekre lehet szükség Orbán Viktor meggyőzésére” - tette hozzá.

„Amit ajánlani tudunk Orbán Viktornak az az, hogy méltányos módon, az európai unió szabályai szerint kezeljük, semmi többet” - fogalmazott.

A magyar kormányfő álláspontja veszélyt jelent az európai biztonságra, „ez nyilvánvaló és egyúttal elfogadhatatlan” - mondta. Ha az ő álláspontja dominálna Európában, akkor Ukrajna biztosan elveszítené a háborút - jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor: még meggyőzhetőnek látja valamennyi tagállam vezetőjét Ukrajna védelmének szavatolásáról. Orbán Viktornak pedig tisztában kell lennie azzal, hogy egy negatív forgatókönyv megvalósulásáért ő lesz a felelős - tette hozzá a lengyel kormányfő.

Luc Frieden, Luxemburg miniszterelnöke szerint Ukrajna pénzügyi támogatása nemcsak a pénzről szól, hanem az értékek és elvek védelméről is.

Fontosnak nevezte, hogy Ukrajna független, önálló államként fennmaradhasson.

Emlékeztetett: több évtizeddel ezelőtt, a vasfüggöny lebontásakor az EU a közép- és kelet-európai országok oldalán állt. „Úgy gondolom, akkor helyesen cselekedtünk, tehát ma is így kell tennünk” - tette hozzá a luxemburgi kormányfő.

Petteri Orpo finn miniszterelnök szerint ha nem születne 27-es megállapodás, akkor a maradék 26 tagállamnak készen kell állnia arra, hogy véglegesítse a költségvetést és benne Ukrajna támogatását.

„Tárgyalni bármikor hajlandóak vagyunk, de értékeink nem eladók. Elfogadhatatlan, hogy egyetlen ország blokkol egy ilyen fontos ügyet” - fogalmazott Orpo, majd hozzátette: minden azon múlik, hogy Orbán Viktor végül milyen álláspontot képvisel.

Kaja Kallas észt miniszterelnök azt hangoztatta, ellenzi az Ukrajnának szánt segélycsomag évenkénti felülvizsgálatának ötletét. Véleménye szerint nem lehet évenként visszatérni ugyanarra a témára és ismétlődően megegyezni olyanban, amiről egyszer már döntés születetett.

Orbán „Viktor a figyelem középpontjában akar lenni, amikor itt vagyunk, de ennek nem lenne szabad így történnie” - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.