2023. január 13., 11:58

Belga dilemma

A belga hatóságok nem mernek belépni egy önkényesen elfoglalt brüsszeli épületbe 

Ezer ember tipródik benn
Az elfoglalt épület: Palais Des Droits
Fotó: Facebook

Hozzávetőleg ezer illegális migráns, menedékkérő és belga hajléktalan tartózkodik a Brüsszel északkeleti, Schaerbeek negyedében található Palais Des Droits épületben, amelyet a betelepedők lépésről lépésre önkényesen foglaltak el az elmúlt időszakban. A belga hatóságoknak azonban sem a pontos létszámról, sem az önkényes házfoglalók kilétéről és státusáról nincs megbízható információja. 

Ennek oka, hogy az épületbe sem a migránsok regisztrálásáért és ellátásáért felelős kormányzati szerv, a Fedasil dolgozói, sem a helyi önkormányzat, sem a helyi rendőrség emberei nem mernek és nem akarnak belépni. Az épületet ellepte a szemét, fertőző betegségek terjednek és mindennaposak az erőszakos összecsapások is. 

Az irányítás – azaz az elfoglalt épületben tartózkodók beazonosítása, elszállítása és a döntés a további sorsukról – mára kicsúszott a hatóságok kezei közül, illetve az állam és a helyi önkormányzat egymásra mutogatnak a tarthatatlan állapotok megoldása érdekében.

Már a belga Vöröskereszt is bejelentette, hogy felfüggeszti a helyszínen segítők tevékenységét. Az épületben dolgozó segélyszervezetek azt állítják, hogy a házban nemzetközi védelemre – s így ellátásra – jogosult menedékkérők tartózkodnak, a migrációs államtitkár, Nicole De Moor szerint dokumentumok nélküli illegális migránsok vertek ott tanyát. Így a probléma megoldása – a tárcavezető szerint – már a kerület feladata lenne.

Schaerbeek polgármestere, Cécile Jodogne már számos alkalommal fordult a Fedasilhoz segítségért, azonban a Jodogne-kabinet munkatársa, Marc Weber úgy emlékszik, hogy sorozatos kérésüket a Fedasil azzal utasította el, hogy biztonsági okokból már nem küldi be az épületbe saját alkalmazottait.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.